250 millió Ft összegű tesztelési keretet helyett mit tett a város?

Interpelláció

Tisztelt Polgármester úr!

Polgármester úr a kaposváriak védelme érdekében kérdezem:

2020. szeptemberében javasoltam 250 millió Ft összegű tesztelési keretet elkülönítését, a kaposváriak életének megvédése és egészségének megőrzése, valamint a munkahelyek védelme érdekében.

Név szerinti szavazási indítványom, - amelyet 5 képviselő támogatott, ezért törvény alapján kötelező – jelezte, hogy meghatározó döntésről van. 5 képviselő támogatása mellett nevüket vállalva a Közgyűlési többség elutasította az indítványt, vállalva annak következményét.

Hozzászólásomban kiemeltem akkor, hogy a 250 milliós tesztelési keretre tett javaslatom elfogadása és elutasítása között a különbség annyi, hogyha elfogadják, akkor részt vállalnak ebben a védekezésben, ha elutasítják, akkor a teljes felelősséget a polgármester nyakába akasztják. Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, akkor a polgármesternek joga és kötelezettsége lesz majd beavatkozni.

Akkor a polgármester így fogalmazott: „…A legfontosabb, amivel a legtöbbet tudnak tenni annak érdekében, hogy járványt megfékezzék, az nem a tesztelés. A leghatékonyabb a maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás. A tesztelés önmagában mindig csak egy adott helyzetet mutat, az csak a mintavételkor meglévő állapotot tükrözi…” ( megjegyzem ilyen minden diagnosztikai esemény  a vérnyomás mérés, oxigén szaturáció, vércukor mérés, röntgen MR, CT,) „…A szociális hálójuk olyan, hogy aki indokolt esetben tesztelni akarja önmagát és azért nem tudja elvégezni a tesztet, mert a háziorvos nem küldi el hatósági tesztelésre, vagy azért mert nincs pénze, hogy megvásárolja a tesztet, jöjjön hozzájuk és adnak neki rá…” „…Teszteket akkor fognak vásárolni, ha majd a kórház azt mondja, hogy szeretne venni, ennyi az ára, kér hozzá segítséget…” A harmadik módosító indítvány, hogy emeljék meg a védekezési keretet, nem fogja támogatni, mert 1 milliárd van bent. Minden egyes forrás rendelkezésre áll arra, hogy védekezni tudjanak…”

2020. november 22-én – két hónapos késlekedés után - jelentette be magán Facebook-oldalán Szita Károly, hogy Teszteléssorzat indul Kaposváron. Az idősotthonokban, óvodákban és bölcsődékben dolgozókat teszteli a város, összesen mintegy 381 dolgozót.

„Átruházott hatáskörben hozott döntések” között „Átcsoportosítás a veszélyhelyzet megtakarítási tartalék terhére”, amelyben szerepelt:

- 2000 db a kórház részére egészségügyi dolgozók szűréséhez COVID-19 Antigen

gyorsteszt beszerzéséhez 4.704.000 Ft támogatás, valamint

- A veszélyhelyzet során feladatot ellátók köszöntésére (kávé, tea, vitamin)

költségeire 500 e Ft.

 

Fentiek alapján, mikor kezdték el ténylegesen a tesztelést és hol végezték azt?

Mennyi önkormányzati forrást költöttek a tesztelésre és milyen körben történt az?

Az állami feladathoz nyújtott önkormányzati forrás megtérítését mikor igényélték vissza az államtól, megérkezett-e már a pénz, különös tekintettel arra, hogy az állam milliárdos mértékben vont el forrásokat az önkormányzatoktól a járvány idején?

Hány ember kapott tesztelésre az önkormányzatól pénzügyi segítséget 2020.03.11-től, amire a tesztelési keret elutasításakor ígéretet tett?

Várjuk megtisztelő válaszát.

Kaposvár, 2021. június 14.                Tisztelettel: dr. Nadrai Norbert József   képviselő

Javaslom, hogy a Közgyűlés ne fogadja el választ és bízza meg az erre a feladatra alkalmas humán területért felelős alpolgármestert, hogy dolgozza ki a fertőzöttek számához viszonyított városi tesztelési tervet a népegészségügyi hatósággal egyeztetve és annak eredményéhez igazodó korlátozó intézkedések bevezetésére védelmi tervet dolgozzon ki és tegye azt közzé a járvány megszűntéig.

Válasza nem elfogadható, a járvány eddigi időszaka alatt több hónapos késlekedés után indított teszteléssorozat, nem akadályozta meg időben a járvány elterjedését a városban, ami veszélyeztette a kaposváriak egészségét, így a válasz elfogadásra alkalmatlan.