Bálványfa

Dávid János tanár úr, Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület elnöke hívta fel a figyelmemet a bálványfák terjedésére a városban.

A bálványfa rendkívül gyorsan növekszik, magról és sarjról is terjed. Nagy sarjtelepet alkotva cserje nagyságú, magában azonban egy emeletes ház tetejéig megnőhet. Igazi özönfaj, a Távol-Kelet hegyvidékeiről, a Jangce folyó környékéről hurcolták be Európába.  Mechanikus eszközökkel kiirthatatlan. Kiszorítja az őshonos fajokat, és az arra érzékenyeknél bőrtüneteket okozhatnak a levelek és a fa toxikus, allergizáló összetevői.

Kérdésem: Kaposváron készült-e terv a bálványfa elleni védekezésre? A közterületeinken, hány bálványfa található? A lakosság tájékoztatása a szakszerű védekezésre és esetleges szakmai segítségnyújtás közösségi érdek. Milyen formában kívánja ezt megvalósítani a Hivatal?

A választ sajnos 30 éves gyakorlat után írásban nem kaphatom meg. Úgy látszik sokszor kérdezek. Eddig mindig korrektül megkaptam.

A válasz röviden, hogy tájékozódnak, nem ismerték a problémát. A válaszadó szerint a bálványfa és az ecetfa ugyanaz. Remélem ennek is utánanéznek. 

Az ecetfa (Rhus hirta syn. Rhus typhina) és a bálványfa (Ailanthus altissima) két különböző növényfaj, a köztudatban viszont mégis könnyen összekeverik.

Csatolmányok: