Bénultság. Hol vannak a napi kaposvári járványadatok?

Amiről a sajtó érdeklődésére tudunk: már két gimnázium hazaküldte a diákjait, a színház 10 napra bezárt, a Kaposvári KK két meccse elmarad a járvány miatt, a PSZ a tanárok védelmét követeli, az OT 6 napja nem szerepelteti a Covid halálozási statisztikában zárójelentés alapján a 39 évesen a sajtó tudósítások alapján Covid beteg 2020.10.03-án elhunyt tanárt. Ez idő alatt a tavaszi népszerű hír látható 4000 maszk adományozásáról a Kossuth téren, ahol szintén nem hangzik el, hány fertőzött van Kaposváron. A híradó egymás utáni képkockáin külön érdekesség, hogy a szabadban, a Kossuth téren – végre – maszkban beszél mindenki, majd zárt térben maszk nélkül veszélyeztetett korú kitüntetettek maszk nélkül veszik át az elismerést, a maszk nélküli átadóktól, később több árus orrát nem takarja maszk. Valósághű képkockák megérdemelnének egy kommentárt. Pozitív lett a koronavírus-tesztje az Oroszlány egyik játékosának a kaposvármost.hu tudósítása alapján, a kapos.hu/híradó 15.55 szerint betegség miatt maradt el az előző napi meccsük, ezért bizonytalan a vasárnapi mérkőzés megtartása.

A https://koronavirus.kaposvar.hu/ /200.000Ft-tal a költségvetésben/ legfrissebb cikke 2020.10.09-én az NNK október 5-i adatai alapján alacsony mennyiségben stagnál a koronavírus-koncentrációja a kaposvári szennyvízben.  

Szeptemberi Közgyűlésen kérdésként tettem fel az alábbiakat:

 „Az Ön veszélyhelyzet alatt tett intézkedéseiről és helyzetelemzésről szóló tájékoztatójában a következőket írta: „Március 16-án döntöttünk a kulturális és sportlétesítményeink bezárásáról, amely időponttól a dolgozók az önkéntesi munkában vettek részt.”

Az akkori és a mostani esetszámok között óriási a különbség. Az edzőtermek üzemeltetőivel külön leült tárgyalni az első hullám idején. Az Operatív Törzs külön felhívta a figyelmet, hogy a sporttevékenységet a szabadban végezzenek az emberek, mivel az maszkban nem végezhető, sőt nagyobb távolságtartásra van szükség a szabadban is.

Mikor rendelik el, hogy a kis méretű, zárt edzőtermek foglalkozásaikat csak a szabadban végezzék?

Tervezik-e a nagyobb edzőtermeknél az egyszerre sportolók létszámának korlátozását és a távolsági szabályok előírását?

A zárt térben tartott bármilyen rendezvény maszk viselése mellett milyen létszám és milyen távolsági szabályok esetén tartható meg Kaposváron? A kórház online tartja Szabadegyetemét, nem tartja követendőnek az orvosok példáját?”

A választ sajnos 30 éves gyakorlat után írásban nem kaphatom meg. Úgy látszik sokszor kérdezek. Eddig mindig korrektül megkaptam. A youtube felületre feltöltött közvetítés a Közgyűlés után teljes volt, a második rész 2:58:05 perc hosszú. Majd másnap lecserélik a második részt, amelynek 2:26:16 már csak a hossza, a levágott rész polgármester válasza és kérdéseim egy része, valamint a napirend utáni hozzászólásom. A helyi televízió oldalán is a megvágott verzió szerepel.

A választ a szeptember 24-i Közgyűlést követő 15 napon belül megküldik a kormányhivatalnak, így közzé tehető 2020.10.09-én a város honlapján, ott olvasható.

A válasz emlékeim szerint, kitér arra, hogy a színház nem tér át online előadásokra. Az Örkény Színház sok régi kaposvári színésszel (Pogány Judit Kossuth-díjas, Kerekes Éva Jászai Mar-díjas stb.) kiépítette saját Stream Stúdióját, előadásaik rendszeres, élő online közvetítése lehetővé teszi, hogy Kaposváron is láthassuk az előadásokat. A kivándorolt kaposváriak is bárhol dolgozzanak is a nagy világban. A több kamerával, élőben közvetített előadásokat egy átlagos színházjegy áráért lehet megnézni. Újdonság, hogy a nézők esetenként több kép közül választhatnak, chat felületen egymással, egyes előadások után virtuális közönségtalálkozón is részt vehetnek. Így a kaposvári szülő és gyermeke, unokája együtt nézhetnek színházi előadást. Tehetik mindezt asztali- és táblagépen, mobilon, sőt a jobb élmény érdekében okostévén is. https://www.orkenyszinhaz.hu/hirek/1801-orkeny-stream

Az online előadásokkal nem csak a már sok esetben másodszor elmaradt és régen kifizetett előadásokat kell pótolni, hanem a kaposvári adófizetőktől nem lehet elvárni többlettámogatást, ha a színház nem teszi meg azt, amit a többi színház legalább megpróbál. A kaposvári online előadás felületen a taps helyett egy értékelési összesítőt érdemes beépíteni, ami visszajelzés az alkotóknak és egyben ajánló azoknak, akik még nem látták az előadást. A port.hu nagyon jól működteti évek óta. Hajrá Csiky!!!

Az önkormányzati színháznak a https://www.csiky.hu/ oldalán nem találom az online felületet. De a bezárásról szóló hír is csak a fb. oldalán található. Jelenleg a következő napokra a színház honlapjáról online jegyvásárlás elérhető. A nézők megérdemelnének egy tájékoztatót a hivatalos színházi honlapon, mert nem a fb. felületen veszünk jegyet. A jegy.hu értékesítés?

A Közgyűlésen benyújtott kérdéseimre nem nekem, hanem a kaposváriaknak kell érdemi intézkedésről választ adni. Most!

Csatolmányok: