Emberi egészséget veszélyeztető vírusok elleni védekezés

KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY

ELŐTERJESZTÉS

humán vírus tesztelési feladatokról

Határozati javaslat:

1. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy humán vírusok terjedése miatt tesztelési keretet hoz létre. Az eddigi két év mulasztását belátva a 2022/2023. oktatási, nevelési év indítása előtt tesztelteti az intézményekben dolgozókat és az oda járó fiatalokat csökkentve a fertőzések őszi terjedését.

Felelős: Szita Károly

Közreműködik: dr. Csillag Gábor jegyző

Határidő: 2022/2023 tanév megkezdéséig

 

2. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy intézményeiben, továbbá a bentlakásos, valamint nappali ellátásban részesülők és az ott dolgozók számára ingyenes, rendszeres tesztelést végez.

Felelős: Szita Károly

Közreműködik: dr. Csillag Gábor jegyző

Határidő: 2022. augusztus 15.

 

3. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy humán vírus tesztelési keretet különít el 250.000.000 Ft összegben, a kaposváriak életének megvédése és egészségének megőrzése, valamint a munkahelyek védelme érdekében.

Felelős: Szita Károly polgármester

Közreműködik: Balogh Beáta igazgató

Határidő: 2022. augusztus 25.

 

4. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy humán vírus tesztelésre fordított összeg megtérítése érdekében felhatalmazza a polgármestert, hogy tárgyaljon – az országgyűlési képviselővel közösen - az állam képviselőivel, így az egészségügyi járulékot egykor és jelenleg fizetettek érdekében az állami egészségbiztosítási feladatokat ellátó Magyar Államkincstárral, valamint az egészségbiztosítással nem rendelkezők érdekében a kormány illetékes tárcájának vezetőjével. Amennyiben a közegészségügyi védekezés költségét az állami szervek nem térítik meg, felhatalmazza a polgármestert, hogy az igényelt összeget bírósági úton követelje.

Felelős: Szita Károly polgármester

Közreműködik: Balogh Beáta igazgató

Határidő: 2022. szeptember 15.

 

5. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése utasítja a jegyzőt, hogy a Közgyűlés döntéséről valamennyi helyi sajtótermék szerkesztőjét, valamint az országos hírügynökséget értesítse.

Felelős: dr. Csillag Gábor jegyző

Közreműködik: sajtó referens

Határidő: 2022. augusztus 9.

Indokolás

Országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. Emelkedés van Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben. Csökkenés egyik városban sincs. A jelenlegi variáns gyorsan fertőz és a többszörösen oltottak is megfertőződnek. A megfertőződöttek eltérő módon reagálnak, a fiatalabb és egészséges szervezetek általában enyhébb tünetekkel reagálnak, de egyes idősek, valamint betegek szervezetét megviseli és további egészségügyi problémákat, szövődményeket okoz.

A múlt héten 21.840 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 96-an pedig elhunytak a fertőzés következtében, ami az vírus terjedésének erősödését jelzi. A halottak száma 46 886 főre emelkedett a járvány kitörése óta. Egy héttel korábban 14.402 új esetet regisztráltak, így egy hét alatt másfélszeresére nőtt a regisztrált fertőzések száma. A kórházi ellátásra szorulók száma 250 fővel nőtt, 1593-an voltak kórházban az előző héten. Szakemberek a zárt terekben javasolják a kötelező maszkviselés elrendelését.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a határozati javaslatokat fogadja el.

K a p o s v á r, 2022. augusztus 4.                                       

Dr. Nadrai Norbert József

                                                                                                           képviselő