KIMMEL

Kaposvár több mint 100 éves vállalkozása, egy megbízható dinasztia tagja nem abbahagyja, hanem jelzi, hogy abba fogja hagyni az év végén tevékenységét. Így, aki az ő munkáját szeretné, még szólhasson, és megcsinálja.

Ez a stílus, ez a színfolt hiányzik nekem. Sajnos ma már egy kezemen meg tudom számolni azokat az üzleteket, ahol ezt a stílust megtalálom, és ez nem korosztály függő. Van fiatal alkalmazott, aki emlékszik a családtagok vásárlási szokásaira és az utcán szól: - Megrendeltem, amit szeretne. Hívom, ha megjött.

Ezek a kis üzletek adják a város lelkét, hangulatát nem az akciók és kuponok multinacionális szörnyei. Nemcsak a járvány miatt kockázatosak.

„Narancssárga hullafoltok, bezártak már rég a boltok. Narancssárga hullafoltok, mitől mennek így a dolgok?” Énekelte a Fő utcán lévő egyik üzlet vezetője, Klencsár Gabi, bő 30 éve az Éhező Apácák zenekar frontembereként.

Másfél évvel ezelőtt még a Fő u. 24. szám alatt beszélgettem Kimmel Ágival a Szín-folt Galériában, gyerekkori barátokkal készült fotót vittem kereteztetni. Sok mindenről beszéltünk, nagyon büszke volt, amikor meséltem, hogy az Emirates járatán a külföldi filmek között néztem Szabó Kimmel Tamás főszereplésével az Apró mesék című filmet. Mind a három fiára nagyon büszke. A beszélgetés alatt a rendeléssel nem is kellett foglalkozni, fejből tudta a keretet, a paszpartut, az üveget. Határidő: - Ugorj be, ha mész a piacra.

Utoljára az új helyen, - egy nagyon kedves tulajdonos család üzletét bérelve – édesanyám képét keretezte, amelyet Klencsár Gabinál hívattam elő. Szóval, így ér össze a történet.

Ha valakinek van egy üzlete és megemeli a bérleti díjat, mielőtt megválik a régi bérlőtől, keres új bérlőt. Persze csak akkor, ha jó gazda. Elszomorító, de a miénk, kaposváriaké az az üzlet. Ezt jelenti, hogy önkormányzati tulajdonlás.

A Szín-folt Galéria üresen áll másfél éve, …bezártak már rég a boltok, mitől mennek, így a dolgok?

Ági! Köszönöm.