A koronavírus időszaka alatt a mai napig hány kaposvári áldozata volt a járványnak?

Interpelláció

Tisztelt Polgármester úr!

Polgármester úr a kaposváriak védelme érdekében kérdezem:

A koronavírus időszaka alatt a mai napig hány kaposvári áldozata volt a járványnak?

Miért alkalmanként, majd hetente - csak a kormányfői rádiónyilatkozat után - közölte a városban élő fertőzöttek és a Kaposi Mór Oktatókórházban ápolt fertőzöttek számát?

Miért nem közölte a járványban elhunyt kaposváriak számát, és korát naponta, ahogy az Operatív Törzs tette ezt összesített adatok alapján?

Miért hallgatott 2021. áprilisáig és nem nyilvánította ki részvétét az elhunytak hozzátartozóinak, amikor 2021. március 4-éig már 142 kaposvári család gyászolta valamely családtagját? Amikor Kaposváron a járvány áldozatainak száma 142 volt, Magyarországon 15.476-nál tartott az elhunytak száma. Az interpelláció benyújtásakor országosan 29.925-en haltak meg koronavírus fertőzés következtében, közel kétszer annyian, mint ez év március 4-éig.

2021. március 4-éig a koronavírusban elhunytak száma 10 ezer lakosra vetítve azt az eredményt hozta, hogy Kiskunfélegyháza után Kaposváron haltak meg a legtöbben arányosan.

Voltak települések, ahol közölték az áldozatok napi számát és részvétüket fejezték ki az elhunytak hozzátartozóinak, ahogy ezt minden nap megtette az országos tisztiorvos is. A település szintű adatok mutatják, hogy az országos védekezés mellett döntő volt a helyi védelmi intézkedés. Ezen múlott, hányan fertőződtek meg, illetve haltak meg.

Mikor pótolja az e célra létrehozott (https://koronavirus.kaposvar.hu/) honlapon a koronavírus járványadatait napi bontásban? Ha már az említett honlap főcímével szemben: „Hiteles és naprakész információk a koronavírusról” 2021. március 12-én töltötték fel rá az utolsó hírt.

Változtat-e a jövőben a kaposváriak tájékoztatásán annak érdekében, hogy az itt élők a közérdekű adatok ismeretében óvhassák saját és szeretteik életét, egészségét?

 

Várjuk válaszát.

 

Kaposvár, 2021. június 14.                                        Tisztelettel:

                                                                                dr. Nadrai Norbert József

                                                                                   képviselő

 

Javaslom, hogy a Közgyűlés ne fogadja el választ és kérje fel a hivatalt, hogy a hiányzó, az Operatív Törzs összesített adatainak helyi adatait - a költségvetésből 200.000 Ft-ért létrehozott koronavirus.kaposvar.hu honlapra - töltsék fel. A Közgyűlés jogosult megtudni a mai helyi járványadatokat.

Válasza nem elfogadható, a járvány eddigi időszaka alatt nyújtott lakossági tájékoztatása elfogadásra alkalmatlan. A Városháza rendelkezik a halottvizsgálati lapokkal, amely a halotti anyakönyvezés alapdokumentuma, így naponta rendelkezésére állt a járvány elleni védekezés idején e közérdekű adat.