Mit illik, mit szabad és mit nem?

Napirend utáni felszólalás

Tisztelt Kaposváriak!

Mit illik, mit szabad és mit nem? Nem szabad egy várost megfosztani a vízvagyonától. Nem szabad az itt élőket semmibe venni. Nem illik az arcunkba röhögni.

A tegnapi napot, 2023.január 26-át határozta meg a képviselő-testület, amikor megtárgyalja a város 2023. évi költségvetését. Polgármester úr, levelet írt a Közgyűlés tagjainak, hogy 2023. január 23-án a miniszterelnök halaszthatatlan tárgyalásra magához rendelte. A megbeszélés témája az energiaválság. A Közgyűlés által meghatározott ülés napját a polgármester nem halaszthatja el, jogsértő döntésének utólagos jóváhagyása a hozzá tartozó képviselőkkel értelmezhetetlen és jogellenes a jogszabályok ismeretében.

A Közgyűlés ülését, a polgármester akadályoztatása esetén, a 3 főállású alpolgármester meghatározott sorrendben, együttes akadályoztatásuk esetén dr. Szép Tamás a Jogi Bizottság elnöke, illetve, ha Ő is akadályoztatva van, a legidősebb képviselő, a doyen dr. Giber Vilmos tanácsnokok jogosultak vezetni. Tavaly a 2022. évi költségvetést tárgyaló képviselő-testületi ülést alpolgármester vezette, mivel figyelmeztetésem ellenére a polgármester a járványidőszak alatt több száz embert hívott a színházba Városnapra, és ott megfertőződött, így feladata ellátására alkalmatlanná vált.

Nem illik a nyilvánosság kizárásával, az egyenes adásban közvetített és követhető Közgyűlés ülés előtt egy nappal, sunnyogva kiválasztani a polgármester vejét a többségi tulajdonos önkormányzati cégbe ügyvezetőnek egy rendkívüli ülésen. Nem szabad olyan ügyvezetőt kiválasztani, akinek a cég indulásához 4,5 hónap kell. Nem illik 3 hónap után a kudarcos indulás ellenére a haviját megtízszerező rendelkezést rögzíteni. Akkor sem, ha azt a múlt heti bizottsági ülésen kapott tájékoztatás szerint nem veszi fel. Nem szabad a cég indulásától még el sem telt egy év előtt lelépő, szakirányú végzettség nélküli rokona felé a Közgyűlésnek hálásan köszönetet mondani a Kaposvárért nem végzett munkájáért, mert nem az apósát hagyta cserben. Nem szabad a polgármesternek rokonait egyik önkormányzati tulajdonú cégből a másikba helyezgetni. Nem illik a szakbizottságnak 2030-ig szóló szakmai stratégia megtárgyalásakor egyszer sem megjelenni. Nem szabad az ügyvezetőnek a szakmai területét meghatározó anyaghoz írásos véleményét a bizottsággal nem megosztani. Nem szabad mozgáskorlátozottak parkolási lehetőségét a polgármesternek hivatali kocsival elzárni.

 

Nem illik hagyományainkat megtörni és a legutóbbi képviselő-testületi ülést követően elhunyt rendszerváltó polgármesterről nem megemlékezni egy perces néma felállással, a soron következő ülésen, amely január 23-án volt. Tettük ezt korábban így, amikor díszpolgáraink közül valaki elhunyt. Nem illik - az elhunyt polgármester családjának kérését tiszteletben tartva a szűk körű temetésen kívül - a lakosságnak nem biztosítani lehetőséget a búcsúra akár világi, akár egyházi megemlékezés formájában. Nem illik, nem szabad szabályok megszegésének van következménye: a bizalom és a hitelesség elvesztése. Nem szabad ezt elfelejteni.

Köszönöm, hogy meghallgattak!