Mit jelent a temetési kedvezmény a kaposváriaknak?

Kicsit morbid fogalom a kaposváriak temetési kedvezménye. Ha az elhunyt elhalálozásakor kaposvári állandó lakhellyel rendelkezett az önkormányzati rendeletben meghatározott nettó díjakból kedvezmény illeti meg az eltemettetőt.

Aki már intézett temetést közeli hozzátartozójának tudja milyen furcsa helyzet, amikor a számlánál közlik azt a mondatot, hogy: „...ebből az összegből lejön természetesen a kaposvári kedvezmény…” Aki nem ismeri a szabályozás történeti alakulását, az értetlenül néz, hogy miről beszél a kedves ügyintéző. Furcsa, de ha autóbalesetben egyszerre elhunyt családtagok közül az egyiknek nem kaposvári állandó lakcíme volt a halálesetkor, utána már nem jár a kedvezmény.

Mi ez? Kérdezik sokan joggal. A korábbi szabályozásban a nem kaposvári lakcímmel rendelkezőknek többet kellett fizetni, de ezt a szabályozást az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata, a diszkrimináció tilalma miatt nem tette lehetővé, ekkor a szabályozás átalakult és negatív diszkrimináció helyett jött a pozitív diszkrimináció, a jelenlegi szabályozás.

A temetési rendelet módosításának előterjesztése az alábbi kitételt tartalmazza: „Egy átlagos temetési számla összetételét tekintve 3 részből áll: az önkormányzat által megállapított kötelező díjakból, a temetkezési kellékek díjaiból és a temetést végző társaság temetkezési szolgáltatási díjaiból, melyek a számla végösszegében 1/3-ad – 1/3-ad arányt képviselnek. Előzőek alapján az önkormányzati díjak 10,0 %-os emelésével – a kellékdíjak és az egyéb szolgáltatási díjak változatlan összeggel történő fenntartása esetén – a temetési számla végösszege kb. 3,0 %-kal emelkedik.”

Tehát az önkormányzat döntésén múló költségek 10%-kal emelkednek, valamennyi költség. A kellékdíjak és az egyéb szolgáltatási díjak változatlan összeggel történő fenntartása esetén jelent ez csak kb. 3%-os növekedést. A nem a képviselő-testület szabályozásába tartozó díjaknál nem található semmilyen jogi garancia, csak a díjak változatlan összeggel történő fenntartása esetén kitétel szerepel.

A módosító javaslat nem a 10 %-os emelés helyett javasol alacsonyabb emelést csupán a kedvezmény mértékét növelné a kaposváriak részére temetésenként 6.897 Ft-tal, amely a több százezres végösszegnél nem nagy mérték. A bizottsági üléseken a többség tartózkodott nem szavaztak nemmel, ezek szerint van alternatív módosító javaslat, amely még nem ismert.

Csatolmányok: