NAPIREND UTÁNI FELSZÓLALÁS 2020.10.28. 30 éve alakult meg a Közgyűlés

 

Tisztelt kaposvári polgárok!

30 éve, a „taxisblokád” alatt ezen a napon alakult meg az első szabad önkormányzati választás után Kaposvár Közgyűlése.

A Közgyűlés súlyát vesztett testületté vált, ennek köszönhető talán, hogy az idei munkatervben még a veszélyhelyzet előtt, nem szerepelt ünnepi ülés a mai napra. A 25 éves évfordulót a 2015. évi munkaterv még tartalmazta az október 28-i ünnepi ülést, amelyet előző évben fogadott el a Közgyűlés. A 2020. évi munkaterv már nem tartalmazta az október 28-i ünnepi ülést.

Köszönet illet minden önkormányzati képviselőt és a Városházán, valamint intézményeinkben, vállalatainknál dolgozókat, akik a három évtized alatt tettek szeretett városunkért.

Kívánom valamennyi településnek az országban, hogy az önigazgatás a rendszerváltáskor, az Ellenzéki Kerekasztal által kiharcolt erejét nyerje vissza. Ezért kell minden felelős képviselőnek küzdenie, mert a választók, azért küldték őket a képviselő-testületekbe, hogy a magas szintű egészségügyi, oktatási, közszolgáltatási ellátást biztosítsanak.

A települések minden lakója érzékeli, milyen az állampárti központosítás és milyen az önkormányzatiság. A kórházak, az iskolák és a közigazgatás helyi önkormányzás mellett tud hatékonyan működni, az adófizetők által e célra befizetett járulékok és adók biztosításával.

A koronavírus világjárvány is helyben igényel hatékony döntéseket. Az nem lehet, hogy egy koronavírusos pozitív gimnáziumi tanár bejelentésekor az igazgató jelzéssel él a tankerülethez, a tankerület a központi szervéhez, a központi szerv az Operatív Törzshöz, aki eldönti másnap, hogy a diákok menjenek haza, mert ilyenkor távoktatást kell elrendelni. A központosított rendszer felelőtlen, lassú, olyan, mint a répa mese.

Micsoda felelőtlenség két egymást követő napon a diákokat kétszer kötelezni az iskolába menetelre, majd hazaküldeni. Ez a minden napi teendőknél is így van. Véget kell vetni ennek a fejetlenségnek.

Önkormányzati fenntartás esetén ezt az igazgató magától tudja, mert nála van az önkormányzati védelmi terv és azt köteles végrehajtani.

Autonómia a településeken, az egyetemeken, a tudományos életben, Székelyföldön. Önigazgatás nélkül nincs szabadság, nincs demokrácia. 30 éve ezért küzdöttek a magyarok, amelyet fokozatosan vettek el tőlük. Ehhez a harchoz kérem az elődök és valamennyiük támogatását.

E napirend utáni hozzászólás keretében szeretném kifejezni köszönetemet minden kaposvári polgárnak, akikből áll az önkormányzat.

Hiszen nem az épületektől, közterektől lesz önálló és szabad egy közösség, hanem az itt élőktől. Kérem Önöket támogassák az erős önkormányzatért közös harcunkat, támogassák azokat, akik önkormányzati fenntartású kórházat, iskolákat, helyi közigazgatást akarnak, mert csak akkor lesz beleszólásuk családjuk egészségügyi ellátásába, gyermekeik, unokáik oktatásába, továbbá a hivatalok ügyintézésének színvonalába.

Köszönöm, hogy meghallgattak.           (E záró mondat is a rendszerváltó stílus része 30 éve.)