Napirend utáni felszólalás 2021.06.18. a járvány tanulságairól

TISZTELT KAPOSVÁRIAK!                  

Az önkormányzat működése a veszélyhelyzet alatt különleges jogrend idején mutatta meg a legnyilvánvalóbban, hogy erős, autonómiával bíró önkormányzatok tudnak hatékonyan részt venni a védelmi munkában. Három járványhullám után a lakosság jogos igényeket fogalmazott meg:

Az Operatív Törzs összesített napi adatai mellett a helyi napi adatok jobban érdeklik az itt élőket. Szükséges naponta nemcsak a Közgyűlés tagjait, de valamennyi polgárt tájékoztatni a fertőzöttek, kórházi ellátásban részesülők, lélegeztetőn lévők, az elhunytak és a gyógyultak számáról. Az oltás megjelenésével pedig a beoltottak, továbbá a már védetek számáról. A halottvizsgálati lap alapján az anyakönyvi hivatalok helyben naponta rendelkeznek a járványban elhunytak számáról, amely járvány idején közérdekű adat, nem titkolható a lakosság elől. Az eddigi napi adatokat utólag nyilvánossá kell tenni.

A költségvetést a járvány elleni védelemhez kell igazítani, nemcsak szóban. Nem lehet lehetőséget biztosítani a halasztható kifizetésekre. A veszélyhelyzet költségeit számla alapján ki kell fizetnie az államnak.

A települési védelmi tervet nyilvánossá kell tenni, hogy tudják az emberek, mire számíthatnak. Ad hoc döntések bizonytalanságot szülnek, különösen, ha azok nem következetesek. Mi lehet nyitva, mi nem? Országgyűlés tagjai 199-en az ország minden pontjáról összejöhetnek, ülésezhetnek. A helyben lakó pár fős testületek nem.

A jövedelemkiesés pótlása gyors lépést igényel. A gazdaság lezárása helyett tesztelés, kontaktkutatás, karantén elrendelés és ellenőrzés a jó példa, amelyet több országban, de magyarországi településeken is alkalmaztak. Ez hatékonyan helyben végezhető. Az otthoni munkavégzés automatikus bevezetése szükséges, előre meghatározott járványadatok teljesülése esetén. Amelyik munkakörökben ez nem lehetséges a veszélyességi pótlék fizetése is automatikus kell legyen. Ezt a döntést nem lehet egy személytől függővé tenni, nem mindenki alkalmas vezetőnek, aki vezetői munkakört tölt be. Ez a járvány alatt mindenki számára nyilvánvalóvá vált. Talán csak azok számára nem, akik alkalmatlanok.

A hiteles tájékoztatás hiánya bizonytalanságot, rosszkedvet, és szélsőséges álláspontokhoz közeledést eredményez. A nyilvánvaló tévedések miatt elmaradt bocsánatkérés hiteltelenséghez vezet, amely később okoz beláthatatlan károkat. A szerdai kormányülésen december 18-ig meghosszabbították a járványügyi készültséget, az egészségügyi válsághelyzetet. A kaposváriak jelzéseit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Köszönöm, hogy meghallgattak.