Napirend utáni hozzászólás 2022.09.01. rendkívüli Közgyűlés

Rendkívüli üléseken született, pár nap alatt, egyeztetések nélküli döntések a nyilvánosság korlátozásával nem szolgálják az itt élők érdekeit. Civil szervezetek, társasház-kezelő szervezetek véleményének megismerésére lehetőség van szeptember 22-ig.

A magyar bérek, nyugdíjak és a nyugat európaiak távol állnak egymástól. Már nem csupán a nyugatiak. Egy nyugat európai bérből kifizethető a többszörös energiaszámla, ami életszínvonal csökkenést jelenthet, de hazánkban tömegek számára megélhetési válságot idéz elő. Nem az a kérdés, hol fizetnek kevesebbet az energiáért, élelmiszerért, fogyasztási cikkekért, szolgáltatásokért, hanem mekkora havi jövedelemből?

A négy városvezető milliós havijának fejenként több mint háromszázezer forintos havi emelése, már összehasonlítható az európai bérekkel, de az itt élő dolgozók pénzével már nem.

A tisztviselők januári, sok éves lemaradás után beterjesztett béremelése semmivé lett a pénz elértéktelenedésével. Az ötlépcsős javaslatról féléve nem hallottunk, a szakemberek elmenekülése a küszöbön áll. Kivel akarja véghez vinni a Közgyűlés a város 5 éves gazdasági programját? A négy főre duzzasztott városvezetőkkel, akik milliós fizetésük mellé több mint háromszázezres havi emelést szavaztattak meg maguknak.

Azok, akik szolgai módon megszavazták ezeket a szégyenletes jövedelem-különbségeket jelentő vezetői béremeléseket és vezetői létszám növelést, valamint a takarékos gazdálkodást felrúgó beruházásokat, tömegrendezvényeket, továbbá leszavazták vagy a döntés felelőssége elől megfutamodva napirendre sem vették a takarékossági javaslatokat most nézzenek az itt élők szemébe és vállalják döntésüket, megfutamodásukat.

A név szerinti szavazások két évig még működtek, a látszat pozíció azonban lelepleződött. Nincs összefogás, csupán ésszerűtlen, pazarló gazdálkodás. A mai döntés az itt élők megélhetéséhez kevés, különösen a nem szükséges pénzköltések mértékéhez viszonyítva. A költségvetés és valamennyi pénzügyi döntés értékrend nélkül nem hoz változást.

Az itt élők megélhetésének támogatása és az önkormányzati intézmények, cégek takarékos működtetése a Közgyűlés és szerveinek elsődleges feladata. A rendkívüli helyzetekben használt felülről nyitott előirányzat szlogen, most valóra válik, hiszen a forrásainkat a túlélésre kell koncentrálni. Ehhez kérem a támogatásukat.

Értékrend és felelősségvállalás nélkül nincs költségvetés.

Köszönöm, hogy meghallgattak.