otthonról hozott étkezés biztosítása a menzán
KÉPVISELŐI KIEGÉSZÍTŐ JAVASLAT
Előterjesztés a helyi termelők közétkeztetésbe történő bevonásának, illetve otthonról hozott étkezés biztosításának lehetőségéről
kiegészítő határozati javaslat:
….Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése úgy határozott, hogy
a közétkeztetés helyzetét felméri és ehhez az intézményvezetők számára egységes kérdőívet biztosít, amelyben választ vár, hogy az ellátottak az intézményben töltött idő alatt, milyen étkezésben részesülnek (közétkeztetés, otthonról vitt élelem, büfében vásárolt, milyen élelmiszer, nem étkezők köre)
a közétkeztetést végző cégtől az általános hivatkozáson túl az import alapanyagok felsorolását és származási országukat, valamint ezen országokban engedélyezett a magyarországi szabályozástól eltérő növényvédő szerek használatát, valamint a takarmányozás alapanyagát, állattartási körülmények feltüntetését, génmódosított élelmiszereket
az otthonról vitt ételek kapcsán az intézményekben felméri a szülők számára az intézményvezetők által kiadott egységes kérdőív alapján, hogy a több intézményben már biztosított otthonról vitt egészséges ételek tárolását és melegítését ki igényli, valamint a feltételek megteremtéséhez hajlandó-e hozzájárulni.
Felelős: Szita Károly polgármester
Közreműködik: Balogh Beáta gazdasági igazgató
Határidő: 2025. szeptember 30.
INDOKOLÁS
Önkormányzati törvény 32. § (2) bekezdés b) pontja alapján a februári Közgyűlésen feltett kérdéseim a polgármester úrhoz a következők voltak:
„Melyik naptól biztosítják az általános iskolákban is, hogy a gyerekek otthonról vihessenek egészséges alapanyagokból ebédet, amit csak megmelegítenek, ahogy a középiskolákban?
Határozati javaslat:
A Közgyűlés az Egészséges Kaposvár program keretében kapjon tájékoztatást a közétkeztetésben feldolgozott alapanyagokról, azok beszerzéséről. Az előterjesztés vizsgálja meg milyen módon lehet 100 km-es körzetből beszerezni alapanyagokat, támogatva a helyi termelőket és megteremtve az egészséges, idény jellegű élelmiszer előállítást. Az előterjesztés vizsgálja meg milyen költséggel lehet biztosítani, hogy a szülők egészséges ebédet csomagolhassanak a gyermekeiknek, akik azt az iskolában megfelelő környezetben fogyaszthatják el.
Indokolás
A drasztikus élelmiszer-áremelkedéssel nem tud mit kezdeni a magyar gazdaságirányítás, ezért helyben kell kidolgozni megfelelő lehetőségeket az egészséges és megfizethető étkezéshez. A szülők sem tudják már megfizetni, hogy éttermi menüt fogyasszanak munkanapokon. Sem az árképzés, sem a felhasznált alapanyag nem átlátható, ezért otthonról visznek a munkahelyre ebédet, amit sokszor méltatlan körülmények között fogyasztanak el. Azonban a gyermekek részére ez csak középiskolában megoldott. Ami javaslok kiterjeszteni az általános iskolákra.”
A Közgyűlés a javaslatomat támogatta, miután polgármester úr jelezte, hogy megszavazza azt.

Szülőkkel, tanárokkal beszéltem, amely során kiderült, hogy van olyan általános iskola, ahol már biztosított az otthonról vitt étel megmelegítése és elfogyasztása, amelynek eszközigényét a szülők biztosították.
A beterjesztett előterjesztés jogszabálycímeket sorol fel és véleményt fogalmaz meg, amely mögött nincsenek felmérésen alapuló tények. Konkrét vizsgálat nem történt. A Közgyűlés tagjai már kihúzták a fejüket a homokból, ne dugják vissza. Történjen meg a tények felderítése. Hányan és mit esznek az intézményben töltött idő alatt? Hány szülő szeretne egészséges ételt biztosítani a gyerekének úgy, hogy a költségekre is figyel, nem csupán magának, hanem a gyerekének is csomagol ételt. Ha egyes intézményben ez működik, a többiben is teremtsük meg annak lehetőségét, biztosítva az esélyegyenlőséget.
Legyünk tisztában azzal, hogy a nagykereskedőtől beszerzett alapanyagok, mely országokból származnak, ott milyen eltérő szabályok vannak. Lehet a hazai élelmiszerláncokban is olcsó import élelmiszert vásárolni, legálisan árulják. Azonban tudatos fogyasztó szelektál, hogy melyeket vásárolja meg és mely országokból. Mindenki eldönti, hogy például afrikai országokból vásárol-e zöldséget vagy génmódosított import élelmiszert? De feldolgozott állapotban a közétkeztetésben honnan tudja valaki, mit eszik valójában. Az egészséges étkezés és a mozgás a kulcsa az Egészséges Kaposvár programnak.
Legyünk reálisak a gazdasági válság idején, amikor az élelmiszerárak elszabadultak. Akkor tudunk egészségesen táplálkozni, ha kevesebb, de jó minőségű élelmiszereket szerzünk be, azt magunk készítjük el. A szocializmus látszat-egyenlősége még most is ott van a fejekben, ami egy utópia. Az iskolákban a gyerekek nálunk nem járnak egyenruhában, nincs kék köpeny. Látszik, ki a jómódú, ki nem az. A munkahelyeken is látszik. Melyik szülő, milyen autóval megy a gyerekért, milyen a felszerelése, a ruhája stb. Az otthonról vitt szendvicsben parizer, téli szalámi vagy prosciutto van, trappista, gouda vagy cheddar a sajt. A lényeg, hogy egyenek az intézményekben egészséges ételeket. Nem érhet valakit hátrány azért, mert egy másik családban eltérőek az étkezési szokások vagy nem tudatosan táplálkoznak. A példamutatás fontos, hiszen a gyerekek otthon elmondják, amit tapasztalnak.
A válságot nem utópiák kergetésével lehet megoldani. A szülök jelentős többsége nem tud befizetni magának mindennap menüre egy étterembe, mint ezelőtt húsz éve, otthonról viszi az ebédet. Adjuk meg a lehetőséget, hogy az egész családnak ez a lehetősége biztosított legyen, ne csak egyes intézményekben, hanem általánosan.
Élve a Mötv. 32.§ (2) bekezdés c) pontjában foglalt jogommal kérem, hogy ezen írásban benyújtott hozzászólásomat a jegyzőkönyvhöz csatolják.