A polgármesteri ígéret óta elmúlt több mint két és fél év.

Tisztelt Polgármester úr!

2020. szeptember 24-i Közgyűlésen az alábbi kérdést tettem fel:

Dávid János tanár úr, Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület elnöke hívta fel a figyelmemet a bálványfák terjedésére a városban.

A bálványfa rendkívül gyorsan növekszik, magról és sarjról is terjed. Nagy sarjtelepet alkotva cserje nagyságú, magában azonban egy emeletes ház tetejéig megnőhet. Igazi özönfaj, a Távol-Kelet hegyvidékeiről, a Jangce folyó környékéről hurcolták be Európába.  Mechanikus eszközökkel kiirthatatlan. Kiszorítja az őshonos fajokat, továbbá az arra érzékenyeknél bőrtüneteket okozhatnak a levelek és a fa toxikus, allergizáló összetevői.

Tisztelt Polgármester úr, Kaposváron készült-e terv a bálványfa elleni védekezésre? A közterületeinken, hány bálványfa található? A lakosság tájékoztatása a szakszerű védekezésre és esetleges szakmai segítségnyújtás közösségi érdek. Milyen formában kívánja ezt megvalósítani a Hivatal?

Az Ön válasza, így szólt: „a bálványfa az az ecetfa. Ecetfával van tele a kertje, és minden évben írtja és vágja, hatékonyan. Szívesen tud tanácsot adni mindenkinek, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy ennek a terjedését meg tudja akadályozni. Nem tudja, hány bálványfa van közterületen, de meg fogja számoltatni, aztán térjenek vissza rá, hogy mit tesznek.”

A polgármesteri ígéret óta elmúlt több mint két és fél év.

Mikorra készül el a bálványfa állomány felmérése (év, hó, nap)?

Mikor teszi közzé a lakossági tájékoztatást az önkormányzat a bálványfa felismerésére és szakszerű kiirtására (év, hó, nap)?