Süketelés és a valóság

INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Polgármester úr!

A 2021. december 7-i Közgyűlés által tartott közmeghallgatáson és a 2022. január 27-i Közgyűlésen is kérdésként merült fel a szemeteszsákok fizetésének módja:

 

A lakók jogos igénye, hogy a szemeteszsákot a vásárlók részére úgy biztosítsák, hogy helyben kifizethető legyen az ára. Nehezen tudják csekken befizetni, mert messze van a posta és ritkábban járnak a buszok.

A polgármesteri válasz így hangzott a közmeghallgatáson megjelent lakók előtt: „…Már hallottam egyszer ezt a problémát, jelen pillanatban nem tudom ezt a választ, de meg fogom oldani. Vannak olyanok, akiktől kukákban szállítjuk el a hulladékot, vannak, akik még kiegészítő zsákokat is vásárolnak, hogy a kukásautók vigyék el ezeket a zsákokat. Meg fogom oldani, hogy ha bemennek, elvihetik a zsákok, de fizethessék is ki, ne kelljen postára menni. Valamit ki fognak találni, állítanak be egy pénztárost. Már megoldottuk, most mondja Jegyző úr, ki lehet fizetni helyben.”

Az alpolgármesteri válasz szerint: „A kiegészítő zsákok a Holding ügyfélszolgálatán vásárolhatóak meg. Korábban erre csak úgy volt lehetőség, hogy a zsákot csak a befizetést igazoló csekkszelvény fejében lehetett elvinni. A felmerült kérések alapján a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. lehetővé tette, hogy a zsákokat a befizetés igazolása nélkül egy csekk átvételével el lehet vinni. Így a vásárló vagy otthonról utalással rendezi a számlát, vagy ha erre nincs lehetősége, akkor a többi csekkjével együtt a postán befizetheti. Készpénzes fizetésre a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló Vagyonkezelő Zrt. sem Kaposváron, sem más városokban nem ad lehetőséget.

A válasz alapján egyértelmű, hogy a 2021. december 7-i közmeghallgatáson adott válasz, mely szerint a probléma megoldott nem helytálló.

Mi tesz azért, hogy a lakók az önkormányzat által korábban végzett feladatellátásának megfelelően a modern fizetési módokon jussanak hozzá a szolgáltatáshoz?

Mikor ad utasítást az önkormányzat gazdálkodó szervezetének, hogy vásároljon kiegészítő zsákokat és azt a korábban megszokott módon biztosítsa a kaposváriaknak?

Várjuk tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2022. február 20.

Tisztelettel:

dr. Nadrai Norbert József  

        képviselő