Tűzijáték vagy tűzifa mire költse a Közgyűlés az itt élők pénzét?

KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY

ELŐTERJESZTÉS

luxusberuházások és luxusprogramok elhalasztásáról

Határozati javaslat:

1. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy Magyarország súlyos gazdasági válsága időszakában semmilyen a lakosság ellátásán, a város működtetésén felüli luxusberuházást, nagy költségvetésű tömegszórakoztató programot pl. tűzijáték nem indít, ilyen tevékenységekhez önkormányzati forrást nem biztosít.

Felelős: Szita Károly

Közreműködik: dr. Csillag Gábor jegyző

Határidő: 2022. augusztus 9.

 

2. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése utasítja a jegyzőt, hogy a Közgyűlés döntéséről valamennyi helyi sajtótermék szerkesztőjét, valamint az országos hírügynökséget értesítse.

Felelős: dr. Csillag Gábor jegyző

Közreműködik: sajtó referens

Határidő: 2022. augusztus 9.

Indokolás

Az itt élők a megélhetési bizonytalanság miatt joggal várják el a város vezetésétől a válság idején luxusnak számító tűzijáték, újabb bicikli és gördeszkapark, sikertelen közbringa programok után újabb próbálkozásnak és az egyéb hasonló beruházásnak a halasztását a válság utáni időre. „Kaposvár összefog”, „együtt sikerülni fog” hangzatos, üres szólamok egyre jobban irritálják az embereket. Különösen, amikor a válsággal tisztában lévő vezetők az országgyűlési képviselői, polgármesteri, - ahhoz kötődő soha ne volt három főállású - alpolgármesteri milliós fizetéseket több százezer forinttal előre megemelték, majd a lakosság nyakába zúdították a válság következményeit. „Keressenek többet!” – hangzott el nem rég a növekvő energiaárak miatt.  Az itt élők nem tudják megemelni saját bérüket, így joggal dühösek, ha értelmetlen rongyrázással tovább bosszantják őket a vezetők. A kerékpáros pumpapálya kialakításához 26.872.398 Ft-ot szavazott meg a többség a válság idején 2021.december 16-án rendkívüli ülésen. Egy hónappal később a 2022. évi költségvetés elfogadásakor közel duplájára nőtt az összeg. Kérdésemre: „A decemberi 26.872.398, -Ft önkormányzati forrásból hogyan lett a mostani 48.000 millió forint, mit nem tudtak egy hónappal korábban? Már van ott egy bringa és gördeszka park, milyen lakossági igény merült fel, ami miatt megépítésre kerül?” A válasz így hangzott: „A pumpapálya nem hasonlítható össze a Városligetben levő kerékpáros pályákkal. Ezt hároméves kortól használhatják, a „nyuszimotorral” is már használhatják a gyerekek a felnőttek is kerékpárral. Nagyon népszerű, ahol van ilyen pálya.” A válasz önmagáért beszél. A tűzijáték, mint rongyrázás szimbólummá vált, néhány helyi hírportál közösségi felületén a kommentelők tömegesen, nem irodalmi stílusban küldték el a döntéshozót. A szégyen és gyalázat hangzott el leggyakrabban a nyomdafestéket tűrő kifejezések között. Számos józanul gondolkodó település nem rendez tűzijátékot, mert háborús veszélyhelyzet, gazdasági válság idején ízléstelen és pazarló. Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a határozati javaslatokat fogadja el.

K a p o s v á r, 2022. augusztus 4.                                       

Dr. Nadrai Norbert József

                                                                                                           képviselő