ÁZSIAI GAZDASÁGI MIGRÁNSOK

interpelláció

Tisztelt Polgármester úr!

A város 16 pontján tervezett fórum legtöbbjén tájékoztatta az itt élőket, hogy a törökök 500 befőttesüvegeket gyártó munkást alkalmaznak. A gyár építésekor egyszerre 1500 építőmunkás fog dolgozni a területen. A kínaiak a Füredi – Raktár - Jutai út ipari parkban lineáris motorgyárat hoznak létre 200 munkásra van szükségük. Állítása szerint a Kométa már most alkalmaz ázsiai - mongol, vietnámi, Fülöp szigeti - vendégmunkásokat és további kapacitást fog növelni 40 md értékben, oda is érkezik még 200 munkás. Mivel Kaposváron munkaerőhiány van a gyárakban, az a megjegyzése, hogy először kaposváriakat, magyarokat alkalmaznának valószínűtlen várakozás, figyelemelterelés a több mint ezer ázsiai munkás szervezett betelepítéséről.

A gyárterületen épített munkásszállókkal azt sugallja, hogy az újonnan érkező gazdasági migránsok nem fogják elhagyni a gyár területét? Magyarország az Európai Unió tagja, ahogy Németország és Franciaország, akik szintén nagy számban alkalmaznak gazdasági migránsokat volt gyarmataikról, más rosszabb gazdasági helyzetben lévő országokból, mint például Magyarországról. Kaposváron hamarosan nyit egy hagyományos török étterem a belvárosban az új gazdasági migránsok kiszolgálására.

                        Mindez társadalmi következményekkel, kulturális, együttélési feszültségekkel járhat, javaslom mindenkinek megnézni az R.M.N. tavaly bemutatott román – magyar – német nyelvű filmet, hogy megértsék az itt élők, mi vár rájuk az alacsony bérekkel elüldözött magyarok helyére betelepített más vallású és kultúrájú emberekkel való együttélés során.

            Melyik nap hozza nyilvánosságra a gazdasági migránsokkal való együttélés programját? Hogy kívánja felkészíteni az itt élőket az új helyzetre és milyen programokkal fogja informálni a más kultúrából érkezőket a békés egymás mellett élés érdekében?

Várjuk tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2023. szeptember 16.                            Köszönti: 

                                                                                            Dr. Nadrai Norbert József                                 

                                                                                                       képviselő