BÉREMELÉS HAVI + 300.000 CSAK A VÁROSVEZETŐK MILLIÓS HAVIJÁHOZ

interpelláció

Tisztelt Polgármester úr!

A város 16 pontján tervezett fórum legtöbbjén megkérdezte nyilvánosan, mindenki előtt: „KINEK NINCS MUNKÁJA?” Magyarországon évtizedekig kriminalizálták a munkanélküliség, közveszélyes munkakerülésnek nevezték, amely a mai napig a megszégyenítéssel ér fel. Szándékosan tette fel ezt a megalázó kérdést, hogy a teljes foglalkoztatás víziójával folytathassa. Korunk jellemzője, hogy a megyei napilap volt főszerkesztője és egy hölgy tette fel csupán a kezét, a zömében nyugdíjaskorú hallgatóságban, hogy nincs munkája.

            Tájékoztatta az itt élőket, hogy a törökök 500 befőttesüvegeket gyártó munkást alkalmaznak. A gyár építésekor egyszerre 1500 építőmunkás fog dolgozni a területen. A kínaiak a Füredi – Raktár -Jutai út ipari parkban lineáris motorgyárat hoznak létre 200 munkásra van szükségük. Állítása szerint a Kométa már most alkalmaz ázsiai - mongol, vietnámi, Fülöp szigeti - vendégmunkásokat és további kapacitást fog növelni 40 md értékben, oda is érkezik még 200 munkás. (megjegyzés: az alacsony helyi bérek miatt, sok magyar ausztriai húsüzemekben dolgozik.) Az elvándoroltak folyamatosan jelzik még itthon dolgozó kollégáiknak, ha van osztrák cégnél jóval magasabb bérért üresedés. Mivel Kaposváron munkaerőhiány van a gyárakban, az a megjegyzése, hogy először kaposváriakat, magyarokat alkalmaznának valószínűtlen várakozás, figyelemelterelés a több mint ezer ázsiai munkás szervezett betelepítéséről.

Valóban el is hiszi, hogy az ázsiai gazdasági menekültek miatt béremelést kapnak a még itthon maradtak? Fel sem merül a városvezetésében, hogy ez akár a bérek emelkedését fogja vissza, sőt..

Mennyi lesz az itt élők bére az ázsiai munkások betelepítése után reálértékben? Azt állította 2-3 év múlva kilő Kaposvár, mint a szökőkút vagy a szputnyik? Mit jelent ez és melyik naptól az itt élőknek forintban?

A 2019-2024 önkormányzati ciklusban érezhető béremelést a négy városvezető milliós havijának fejenként 300.000 forinttal való megemeléséről hallottak az itt élők, a saját havi jövedelmük vásárlóértéke különösen az élelmiszer- és gyógyszerárak miatt drasztikusan csökkent. Amennyit tavaly adtak egy kilogramm kenyérért, azért ma csak 70 dkg-ot kapnak. Ez a valóság. Miért nem valósult meg a városvezetők pofátlan béremelésén kívül az itt élők reálbéremelése?

Miért megint halogat, ígérget a választások utáni 2-3 évre? 30 éven, 7 cikluson keresztül zárul jövőre polgármesteri megbízatása. Mi a garanciája, hogy nyolcadszor betartaná ígéretét, nem csak a saját bérük vonatkozásban?

Várjuk tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2023. szeptember 16.                            Köszönti: 

                                                                                                                              Dr. Nadrai Norbert József                                 

                                                     képviselő