BUSZJÁRATOK RÉGI SZÁMÁT ÉS A MENETRENDET VISSZA

INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Polgármester úr!

A kaposvári busszal közlekedők érdekében többször fordultam Önhöz.

A 2021. június 18-i Közgyűlésen azt a választ kaptam a 2021. március 1. napjától bevezetett új széleskörű felháborodást keltő buszmenetrenddel kapcsolatban benyújtott interpellációmra, idézem:

„Az új menetrend egy átlagos hétköznap 26%-os járatszám csökkenést jelent, ami a vállalat számára egy teljes évben üzemelő új menetrend esetén 90-100MFt megtakarítást jelent.

Mennyivel csökkent hétvégén a buszjáratok száma?

Lakossági fórumon azt ígérte, hogy a buszok régi számozását visszaállítja a jövő évi választások után, őszre. Miért kell őszig várni, volt rá 3 és fél éve a rossz döntése helyrehozatalára?

Mi lesz az útvonalakkal, ha visszaáll a régi számozás? Kimondhatjuk végre, hogy az itt élők szerint megbukott a közlekedési reformja, nem csupán a tervezett elektronikus biciklik éves közel 40 milliós csillagászati működési költsége, de a 700 milliós buszközlekedés vesztesége miatt is?

Minél kevesebb a buszjárat, annál kevesebben használják és vásárolnak nagyon régi olcsó környezetszennyező autókat, amelytől fuldoklik a város a reggeli és esti dugókban. A felelőtlen és átgondolatlan döntése a parkolási gondjait is növelte a városnak, míg a parkolási díjbevételek a városhoz folynak be.

Mennyi volt 2018-ban és mennyi a legutóbbi emelés óta a parkolódíj befolyt összege?

Egy város tömegközlekedése nem azonos a munkásjáratokkal, iskolabuszokkal és a misékhez kötött menetrenddel. Azt mondta, szégyelli, hogy ön is sofőrrel, hivatali autóval közlekedik, ahelyett, hogy buszra szállna, amit idős kora miatt ingyen használhat, védve a levegő tisztaságát és csökkentve az itt élő dugókban töltött idejét és parkolási gondjait. Mikor közlekedik végre a bordó buszokkal, amelyeken a híres emberek nevei sorra kopnak le? Ugye nem akkor, amikor az Ön képe lesz a buszon? Ha busszal közlekedne Ön is, nem őrülne meg az üres buszok látványától, ahogy Ön fogalmazott a minap.

A buszjegy-ármegállapításkor többször kérdeztem, mit tett azért, hogy az állam által megállapított ingyenes használatot a kormány finanszírozza, ha így döntöttek a választási kampányban, majd fenntartották azt?

Illő viselkedésnek tartja, hogy idős emberekkel kiabáljon, az ingyenes utazásukról, amikor azt állítja többen utaznak ingyen a buszokon, mint akik fizetnek érte? Az egyik idős úr jogosan háborodott fel és jelezte, hogy helyette az államnak kell fizetnie. Nem érzi, hogy sértő és lekicsinylő az idősek burkolt felelőssé tétele a vállalat veszteségéért és a járatszámok csökkentéséért?

Melyik napon kapják vissza az itt élők a buszok régi számozását?

Várjuk megtisztelő tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2023. szeptember 16.                    Tisztelettel: dr. Nadrai Norbert József                                                                                                                    képviselő