Buszjegy hol és mennyiért?

INTERPELLÁCIÓ

Polgármester úr!

2022. szeptemberi Közgyűlésen interpelláltam a helyi buszjegyek értékesítése miatt.

A közlekedési központban munkaidő után, szombat délután, vasárnap jegyet váltani nem lehet. A peronon lévő jegyautomata miért nem alkalmas MÁV jegy mellett buszjegyet is adni?

Két lehetőség a sofőr ad 500 Ft-ért vagy szemben az éjjel nappali boltban a kocsma mellett 300 Ft. Az információban ülő cégünk alkalmazottjánál miért nem lehet kapni jegyet? Csak készpénzzel lehet fizetni az éjjel nappali boltban, vagy valamit még kell venni hozzá a boltból. Az áthaladás a szemben lévő boltba csak kerülővel, mert a szemben lévő bolt felé a zebra csak a buszokhoz vezet, az autóúton nem lehet itt átmenni. Vissza kell menni, kikerülni a levendula szigetet és a híd lábát, majd vissza ugyanez. Míg a buszra várakozik valaki nézegetheti a bankkártyával is működő vonatjegy-automatát. Közel 20 milliárdos beruházás után évekkel ez a helyzet.

Mikor lehet végre a kaposvári buszokon bankkártya érintésével fizetni, annyiért, mint a boltban váltott jegyért? Közel 10 éve csak az ígérgetés megy az e-jegy rendszerről. Melyik évben lehet fizetni a buszon jegyet, úgy, hogy az ne kerüljön közel a duplájába? Volán buszokon miért olcsóbb a sofőrnél váltott jegy is?

A legutóbb a buszjegyár-emelésnél ismét felhívtam a figyelmet arra, hogy a buszpályaudvaron van egy automata, ahol lehet venni kártyával MÁV és Volán buszjegyet. Javasoltam, ha már pályázat is van, hogy a Közgyűlés tagjai ismerkedjenek meg az e-buszjegy rendszerrel, hogy tudják mivel állnak szemben és milyen költsége lenne. Vannak már jó példák, ahol QR-kóddal és okostelefonnal lehet jegyet venni. Technológiailag nagyon előre szaladt már a világ. Matricát ragasztani a busz első ajtajához, mivel ott lehet felszállni nem túl nagy költség, az utasoké az okos telefon és a letöltött applikáció. A vasúttal közös peronon lévő automata alkalmas, helyi buszjegy kiadására, ma is vásárolható rajta BKV jegy, Siófok, Nagyatád, Zalaegerszeg, Eger, Szeged, Sopron, Salgótarján és még számos város helyi buszjegye sőt bérlete. Készpénzzel és bankkártyával is lehet fizetni. Csak ki kell szállni az itt élők pénzéből ingyenes parkoló Közgyűlési tagoknak az autóból.

Évek semmittevése után, mikor hajlandó végre kiszállni az autóból és a legegyszerűbb megoldás iránt lépést tenni annak érdekében, hogy az itt élők a milliárdos beruházás után rendeltetésszerűen használhassák a már évek óta rendelkezésre álló intermodális csomópontot? Melyik naptól vásárolhatnak a komlói buszjegy helyett kaposvári buszjegyet az utasok? Ki a felelős a késedelemért, annak mi a következménye? Bocsánatkérés most lesz?

Autóból nem lehet várost vezetni. Várják tényszerű válaszát az utasok és a sofőrök.

 

Kaposvár, 2023. január 23.                       Köszönti: 

  Dr. Nadrai Norbert József                                                                        képviselő

Szita Károly polgármester válaszában elmondta, hogy ez azért van, mert a szolgáltató a MÁV, illetve a Volán. Egy rendszeren belül működik minden. Nem tartja kizártnak, csak a módját nem tudja még, hogy tudna működni. Más a tulajdonos. A www.mavcsoport.hu oldalon nézze meg a jelenlegi rendszert. Amit mondott, az lenne az egészséges és reméli, hogy az országos jegyrendszerrel megvalósul. Hamarosan tárgyalja Kormány Lázár miniszter úr célszerű, nagyon ésszerű javaslatát, ami talán pontot tesz a végére. Nem ismeri a részleteket. Igyekszik, hogy meg tudjon valósulni a két rendszer fúziója.

-----Interpelláció elfogadása-----

Dr. Nadrai Norbert József képviselő ha polgármester úr megkeresi levélben a MÁV-ot, hogy a mi szolgáltató cégünk tud-e csatlakozni a rendszerhez, akkor elfogadja a választ.

Szita Károly polgármester kérte a jegyzőt, hogy írják meg a megkeresést.