Buszmegállók névváltoztatás?

INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Polgármester úr!

Az itt élők képviseletében kérdezem:

Mikor utazott utoljára Kaposváron busszal? Ajánlom, már egy ideje ingyen utazhat és sok tapasztalatot szerezhet. Legutóbb egy részeg kéregetett végig a buszon. Fröccsre gyűjtött, mondván Ő becsületes és szomjas, a nyugdíja pedig még nem jött meg. De a buszmegállók elnevezése is érdekes várostörténeti utazás.

A Kanizsai utcai felüljárónál lévő illegális hulladéklerakónál a megálló neve, Városi Könyvtár. Ugyanez a neve a 48-as Ifjúság útján a régen bezárt volt Városi Könyvtárral szemben lévő megállónak is. A Városi Könyvtár feliratot levették az épületről, de a ragasztó helye miatt még olvasható.

A Városi Könyvtárat melyik évben zárta be az önkormányzat?

A megállók elnevezése nem csupán az itt élők, hanem a hozzánk érkezők számára is fontos információ. Általában egy forgalmas intézmény pl. Állatkórház, Kórház, gyár, üzlet elnevezés vagy egy keresztutca neve, - ha egy utcában több megálló van - segíti a tájékozódást.

A Berzsenyi 30. helyett a kaposváriak Tesco megállót mondanak. A Kaposfüredi úton a köznyelv az alsó és felső megálló között a templomot és az orvosi rendelőt (Horgász bezárása óta) használja, a menetrend pedig házszámokat tartalmaz. A Kaposvári Egyetem megálló az egyetem gödöllői egyetemmel összevonás után nem követi a MATE nevet, helyesen. Mivel a Bajcsy utcában nem jár busz, ezért elég lenne az Egyetem elnevezés. A Fő u 37.-39. megálló a köznyelvben még a ruhagyári megálló, de a Dorottya Hotel elnevezés, idegenforgalmi szempontból, és működő cég miatt indokolt. A Fő u. 48. a köznyelvben szikvízüzem, ami nem létezik, de a Slendy pékséget be tudják könnyen azonosítani. A megállóknál a régen megszűnt intézményekről elnevezett megállók pl. Városi Könyvtár, Pécsi utcai Iskola, valamint az utca házszám megállók jobb meghatározása indokolt keresztutcáról, intézményről. A 67-es sz. út megálló bír a legkevesebb információval.

Melyik évtől várható a megállók átnevezése? Javaslom a tervezett változtatást az adott vonalon utazókkal előzetesen egyeztetni, hogy kaposváriak is beleszólhassanak a megállók elnevezésébe.

 Az itt élők várják őszinte válaszát.

Kaposvár, 2023. február 20.               Köszönti:       

Dr. Nadrai Norbert József                                                 

képviselő