CIVILEK EREJE

Az egyesületekkel együttműködés egy folyamat, nem egyszeri akció. Tapasztalni évről évre a tervek megfogalmazását, majd megvalósulását. Segíteni a működésüket, megosztani velük az információkat, lehetőségeket. Meghallgatni a véleményüket és beépíteni a képviselteti munkába. Az interpellációim nagyobb része innen ered, utak, járdák, csapadékvíz-elvezetés, közlekedés, közbiztonság, közvilágítás, köztisztaság. Ez érdekli az itt élőket. Ez az önkormányzati képviselet lényege és a közpénz felhasználásának ellenőrzése.

A pártok képviselői pártokat képviselnek. A pártokból kilépőknek még évek kellenek, ha civilek akarnak lenni hitelesen. A Hősök terén civilek álltak ki a gyermekekért több mint 150.000 ember belső parancsra. Erkölcsi válságban erre van szükség. Pártok ilyen tömeget nem képesek megszólítani, mert egyes rétegeket képviselnek. Értékrend melletti kiállás, világos üzenetek. Ha valakit képviselőnek jelölnek és mandátumot nyert, dolgoznia kell vagy visszavonul, mert nem képes, nem akar képviseletet ellátni. Ha valakit évtizedekig pártja jelöl, neki kell visszaadni a mandátumát, ha kilép.

Az itt élők képviselete nem válhat a pártok játékszerévé, különbözően gondolkodnak a világ dolgairól az emberek, de a környezetük védelmében egyetértenek. A munka becsülete és a tudás tisztelete az értékrend alapja. A hagyományok a családokban, a metszés, a szüret, a kukoricatörés, a disznóvágás olyan munka, ami összekovácsolja az együtt dolgozókat. Nagyszülők, nagybácsik és nagynénik földjein dolgozni együtt rokonokkal, szomszédokkal, barátokkal egy életre meghatározó élmény, ahogy a tudás megszerzésének lépcsőfokai is azok. A tudás és a munka együttes ereje képes változást hozni az életünkben. Szavak helyett a szavazások a döntések meghozatalakor mutatja meg ki hol áll. Ki, kiket képvisel, milyen értékrendet követ. Jól választani az itt élők lehetősége és felelőssége. A döntésük következményeit ők viselik.