Deseda tóparti út tehermentesítése, hulladék, kamera

INTERPELLÁCIÓ

Polgármester úr!

Az egy évvel ezelőtti költségvetési ülés után az ígéretek, hogy állnak?

„dr. Nadrai Norbert József képviselő a 2021. december 7-i Közgyűlés által tartott közmeghallgatáson az alábbi választ adta a desedai csónakkikötőnél lévő postaládák környékének problémájára a Polgármester úr: „A postaládák melletti területet rendbe fogjuk tenni.” Ez egy központi közösségi területe az ott élőknek, amelynek a védelmére két köztéri kamerát is felszereltek, amelyet szeretnék, ha a város kamerarendszeréhez tartozna, hogy rendszerbe kötve a tó egyik legforgalmasabb részét is biztonságba tudja a város. Tavasszal melyik hónapban tervezi az önkormányzat a postaládák melletti terület rendbe tételét, a lakosságot értesítik-e? Számos alkalommal szerveztek szemétgyűjtést, amelyet nem az ott élők, hanem a kirándulók szórtak szét. Mikor várható a postaládáknál lévő két köztéri kamera bekötése a városi közbiztonsági rendszerbe a terület védelmének javítása érdekében?

Polgármester betegsége miatt Borhi Zsombor alpolgármester válaszában elmondta, hogy a postaládák melletti területet Polgármester úr ígéretéhez híven tavaszra rendbe fogják tenni, hogy erre melyik hónapban fog sor kerülni, arról a lakosságot időben tájékoztatni fogják. Előre is köszönte azoknak, akik azt tervezik, hogy a közös munkában részt kívánnak venni. A kamerák rendszerbe történő becsatlakozását megvizsgálják, ha ennek technikai akadálya nincs, akkor csatlakozhatnak a rendszerhez.”

„dr. Nadrai Norbert József képviselő a 2021. december 7-i a Közgyűlés által tartott közmeghallgatáson az alábbi választ adta a Deseda partja mentén lévő aszfaltos út forgalmának problémája kapcsán: Polgármester úr válasza: „ A zártkerti tulajdonosnak meg kell közelíteni valahogy a zártkertjét, de ne az legyen a fő közlekedési út, ne a Deseda part. Oda nem való gépjármű. Oda menjen a gyalogos, sétáljon a kisgyerek, a nagymamával, nagypapával, édesanyjával, menjenek a biciklisek. Valahol fönt kell egy alternatív utat csinálni. Akár az Aszalóival, hogy tehermentesítsük, nem tudom, majd a tervezők kitalálják. Nem az a megoldás, hogy megcsinálok valamit szélesebbre, hogy még inkább levigyem oda az autósokat. Egyetlenegy szempont van, a zártkerteket meg kell közelíteni autóval is, oda a tulajdonosnak el kell jutni, de ezt ne a Deseda parton keresztül. Azért kötöttem össze az Aszalói úttal.”

Sikerült-e kitalálni a tervezőknek a megoldást? Milyen megoldással tehermentesíthető a Deseda partja mentén lévő aszfaltos út forgalma? Melyik napon valósul meg ez a Deseda népszerűségének köszönhető évek óta létező probléma?

Borhi Zsombor alpolgármester elmondta, hogy a Deseda partja mentén lévő aszfaltos út kiváltásának tervezése nem két hónapos munka, mert azon túl, hogy a tó környéke természetvédelmi terület, a nyomvonal meghatározása rengeteg egyeztetést igényel a magántulajdonban lévő ingatlanok tulajdonosaival. Tájékoztatni fogja, ha a terv elkészült.”

A postaládák környékének kitisztítása az ott élők szerint nem készült el maradéktalanul. A csónakkikötőnél lévő csapadékvíz-csatornagyűrűbe benőtt fa elzárja a víz útját és régóta van ott olyan zöldhulladék, amelyet nem vittek el rohad, nyáron bűzt áraszt, tele rovarokkal. Mikor végzik el az ígért munkát?

Egy év két hónap után a kamerák csatlakoztatását a városi rendszerhez, amelyet kapitány úr is megígért a beszámolókor megvizsgálták-e, mikor csatlakoztatják a rendszerhez a kiemelt turisztikai forgalom miatt a városi kamerarendszerhez?

A tóparti gépkocsiforgalom csökkentése érdekében két hónap után nem kaptak az itt élők érdemi választ. Egy év két hónap után, hol tart a megígért tervezés?  

Várják tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2023. január 23.                       Köszönti:   Dr. Nadrai Norbert József  képviselő

"Borhi Zsombor alpolgármester a Deseda zártkertben a postaládák környékéről az ígéretnek megfelelően a Városüzemeltetési Kft. munkatársai elvitték a felhalmozott zöldhulladékot, azonban azóta ismét felhalmozták annak ellenére, hogy erre vonatkozóan tiltótábla volt kihelyezve. Tájékoztatta, hogy jelen pillanatban a csónakkikötőnél tisztítási munkák vannak folyamatban, aminek a során szintén felhalmozódott a tisztítás során összegyűlt zöldhulladék, ami a munkák végeztével elszállításra kerül. A postaládáknál elhelyezett – nem az önkormányzat által kihelyezett – kamerák vizsgálata megtörtént, azok nem illeszthetők a városi rendszerbe, mivel nem felelnek meg a technikai követelményeknek.

-----Interpelláció elfogadása-----

Dr. Nadrai Norbert József képviselő az úttervezésnél ígért határidő miatt, ami két hónap volt, nem fogadta el. Történt-e valami a tervezéssel?

Szirják Imréné igazgató elmondta, hogy egyeztettek Dávid Jánossal. Folyamatos egyeztetés alatt van, mert nem olyan egyszerű, mivel nem mindent lehet úgy megcsinálni, ahogy a lakók szeretnék. Csinálják, folyamatba van, hogy mindenkinek jó legyen.

Dr. Nadrai Norbert József képviselő: Nem fogadta el a választ." Egy év és két hónap után semmi konkrétum.