Diáklázadás az oktatásért

Diáklázadás és a tanáraik védelme ez az új tömegmozgalom lényege. A diákok átvették a vezető szerepet, akiket szüleik, nagyszüleik védenek, így vált országos tömegmozgalommá a tanárok elégedetlensége. Miért rúgtak ki tanárokat, amely a szolidaritás kifejezését kiváltotta? Mert az államosítás miatt az Oktatási Minisztérium Belügyminisztérium végrehajtó szerve a tankerületi hivatalok hoznak munkáltatói döntéseket. Ez rendszerhiba!!! Nincs munkáltatói jogköre az iskolaigazgatónak. Az iskolaigazgatót nem a helyben választott képviselők nevezik ki a nevelőtestület, dolgozói közösség, szülői munkaközösség, diákönkormányzat, iskolaszék véleménye alapján. Ezen közösségek véleményét a törvénymódosítás óta már ki sem kell kérni.

Rendszerhiba gyökere az államosítás!!! A kaposvári oktatás védelmére szervezett tömegtüntetésnek már másnap következménye van, ha a helyi közösség az iskolák fenntartója. A Kossuth térről bemennek a Városházára és megállapodnak a polgármesterrel, aki a képviselőtestület elé járul a követelésekkel. Megjegyzem eddig el se jutottunk volna, ha a miénk a grund.

Miénk a grund!!! Ez az első és a tiltakozás eredményességének záloga. Amíg nem szüntetik meg az államosítást, addig az oktatásért harcolók egy arctalan hivatallal állnak szemben, akiket nem választanak, csak végrehajtók. Így eredményre nem juthatnak, csak a kormánnyal harcolhatnak, mint csúcsszervvel.

A településeknek el kell dönteni visszaveszik vagy sorsára hagyják az iskolákat. A visszavételt ellenzők anyagi okokra hivatkozhatnak, de ezzel beismerik, hogy az oktatás finanszírozása elégtelen. Akkor pedig a településeknek is ott kell állni az oktatás szereplői mellett a harcban. Hol voltak?

A következő tömegdemonstrációk megszólítottjai már az itt élők teljes közössége, minden kaposvári és környéki lakos.

A diákok érzik, hogy a bőrükre megy az oktatásból kivont pénz, a pedagógushiány és látják helyben a városi vezetők milliós havijának 30%-os több, mint 300.000 forintos havi emelését, az újabb milliárdos még nem működő közbringa rendszert, a helyi futballpálya fűtési költségeit, az újabb közel 100 milliós görpark mellett a bezárt intézményeket, 18 C fokos munkahelyeket stb. Hallják otthon miről kel lemondani az élelmiszerek brutális áremelése, a megugró rezsiszámlák miatt. A forintromlás a külföldi útról lemondást és sok termék újabb áremelését, hiányát jelenti.

Sajtiné Kis Katalin nyugdíjas pedagógus a pénteki tüntetésen, mint az unokájáért aggódó nagymama felsorolta, milyen munkakörülmények között dolgoztak korábban a tanítók, tanárok az államosítás előtt. Szabad tankönyvválasztás, helyettesítések kifizetése, külön pótlékok az egyes tevékenységekhez, étkezési- és utazási hozzájárulás, 22 óra kötelező óraszám stb. Előre megyünk???

Elegük van!!! Mert mást mond a propaganda és más a valóság.

Dühösek!!! Mert nem látják a megoldást, nem lehet hinni a vezetőknek.