DR. GYENESEI ISTVÁN EMLÉKEZÉS

Méltósággal befejezni a hivatali karriert, teljes életet élni, nem görcsösen ragaszkodni a hatalomhoz. A közösséget szolgálni sokféleképpen lehet. A megszerzett tudást átadni, az új generációt tanítani sok örömet ad és tiszteletet, megbecsülést. Az élet így lesz teljes.

A Duna-palotában külön szeretettel fogadtad a kaposváriakat, amikor önkormányzati miniszter voltál. Takács Magdi, aki hosszú éveken át a legközvetlenebb kollégám és barátom volt, Tőled vehette át a kitüntetést 40 év Városházi szolgálat után. Nem kellett gondolkodnod a nevén, kedves szavakkal köszöntötted. Sok emlék volt a mosolygós egymásra pillantásban, amíg átadtad a kitüntetését. Molnár György igazgató úr a város költségvetésének gazdáját ugyanakkor részesítetted magas kitüntetésben. Majd, amikor a minisztériumodban dolgozó pesti kollégáim látták, ahogy Kéki Zoltán főjegyző úrral átvesszük a Városháza valamennyi kollégájának munkáját elismerő Közigazgatási Minőségi Díjat, kedvesen viccelődtek: - Ma a somogyiak tarolnak, kész Oscar gála! Tudtad, most van lehetőséged elismeri, azoknak a munkáját, akik a közösségedben az önkormányzatok önállóságáért, Somogyért, Kaposvárért dolgoznak.

Amit örökségként megtapasztalhattuk, hogy ugyanolyan közvetlenséggel köszöntöttél a Fő utcán, a Nagyboldogasszony Székesegyházban mise után - a szeretetvendégség alatt, ahol kiváló pálinkáddal vendégelted meg a közösséget rorate mise után -, mint amikor a Megyeházán találkoztunk a közigazgatásba való belépésemkor.

Megtisztelő volt, amikor a Klubrádióból felhívtál és bizalommal kérdeztél az utóbbi időkben, mikor már nem foglalkoztál olyan részletességgel a közélet jogi részletszabályaival. Pár mondat elég volt, hogy képbe kerülj, ez hitelesít egy jó közigazgatási szakembert.

A szüleim elvesztésekor mondott szavaidra is emlékezni fogok, akiket jól ismertél. Édesanyám se érhette meg születésnapját, ahogy ma a születésed napján pár gondolattal tudunk emlékezni Rád. A húsvéti misén a padsorokban már csak a képzeletben tűntél fel, ahogy az eltávozott családtagok, barátok, ismerősök. Szombaton, április 6-án végső búcsút veszünk Tőled 10.30 órakor a Nagyboldogasszony Székesegyházban.

Sikeres pályád az itt élőkben fennmarad emléktábla nélkül is. A somogyiak, kaposváriak különböző emlékeket őriznek Rólad, ez az igazi megbecsülés. Ég veled, István!