Előválasztás I.

                                                                   

Az előválasztás egy új műfaj, amelyet kevesen ismernek, hiszen Magyarországon törvény nem szabályozza, ez egy jogon kívüli terület. A megszüntetett kétfordulós választási rendszer hiányosságát próbálja orvosolni, de nem pótolja azt. Szükséges a kétfordulós választási rendszer visszaállítása, ha többpártrendszert akarunk.

Az ellenzéki pártok külön-külön indulva a választásokon az új két pólusú választójogi rendszerben esélytelenek. Így volt ez 2014-ben és 2018-ban is.

2018-ban részt vettem helyben az országgyűlési választáson. A bal- és jobboldali két legnagyobb párt egy jelölttel nyerhet, ezt világossá tettem számukra.

Nem tették, vesztettek.

2019-ben leírtam, hogy az ellenzéki pártok összefogása szakmájukban ismert jelöltek nélkül nem lehet sikeres, mivel a helyi lapban, ingyenes újságban, tv-ben, rádióban, internetes híroldalakon a megjelenésük minimális lehet.

Nem tették, vesztettek.

Az előválasztáshoz fontos tudni:

Mi a célja?

Kiválasztani azt a személyt, aki a bal- és jobboldali pártok képviselőit képes összefogni, továbbá a jelenlegi képviselőt eddig támogatókat is meg tudja nyerni a változtatáshoz. Szavazat-maximalizálás.

Ehhez először tisztázni kell a jelenlegi képviselő helyzetét:

2014-ben 40,43%-ot,

2018-ban 43,69%-ot ért el.

Ez kevés a kétpólusú rendszerben már! 50% feletti eredmény kell.

Ki lesz a kormánypárti jelölt a jelenlegi vagy más?

Más körzetekben a kormánypárt folyamatosan cserél. Az 50% alatti támogatottságú képviselőnek csekély az esélye, csak rossz ellenzéki jelölt esetén nyerhet. (Rossz jelölt az utolsó időközi országgyűlési választáson, korábbi botrányai felelevenítésével esélytelen volt, lejáratta az összefogásban résztvevőket, akik akkor már nem tudtak szabadulni a rossz választásuktól.)

Kik indulnak az előválasztáson?

Ellenzéki pártok, civil szervezetek jelöltjei és független jelöltek indulnak az előválasztáson.

A közgyűlésbe bekerült ellenzéki pártok képviselőinek indulása az előválasztáson tudja megmutatni, ki, milyen támogatottsággal bír. Számukra a következő önkormányzati választás felkészülési időszaka kezdődik az országgyűlési választással.

Körzettel nem rendelkező országos politikus indítása helyben már többször megbukott, így azt el kell felejteni.

Mivel mind a 106 egyéni választókerületben előválasztás mellett döntöttek az ellenzéki pártok versenyhelyzetet teremtettek, így a konszenzusos jelöltről, aki mögé mindenki beáll egyenlőre lemondtak. Minden helyi pártnak helyben meg kell méretnie magát politikusa indításával, különben súlytalanná válik a helyi közéletben. Még a jelenleginél is súlytalanabb. 

Az előválasztáson kiválasztott jelöltről:

 50% felett kell teljesítenie majd az igazi választáson, így a kormánypárti szavazók támogatása is kell. 

Végig kell vinni egyedül a kampányt, jelölti tapasztalat kell.

Megfeszített munkabírás kell, rövid a kampány, másfél hónap.

Ismernie kell a helyiek gondolkodását és problémáit, nincs idő tanulásra.

Bírni kell a megtorlást. Végig kell vinni a jogi eljárásokat. Erről később bővebben.

 

A megválasztott képviselőről:

Ismernie kell törvényhozói munkát. Jogalkotási tudás nélkül csak egy szavazógép.

Ismernie kell a parlament működését.

Ismernie kell a pesti közeget, közigazgatást, egyetemeket, kulturális életet.

A kormány munkájába be tudjon kapcsolódni, legyen közigazgatási gyakorlata. Államtitkárként többet tud segíteni a körzetének. (A 10 éve regnáló képviselő ezt nem tudta elérni.)

Kaposvár és a Zselic számára legyen mondanivalója, az itt élők érdekeit szolgáló programja, a helyi polgármesterekkel együtt kell dolgoznia.

A helyi közéletet több pólusúvá kell tennie. 1998-tól egy pártszövetség vezeti a várost. Az elmúlt másfél év tapasztalata, hogy már kirekesztővé vált a helyi többség, nem úgy működik mint 23 éve, de még arra sem hasonlít, amilyen 5 éve volt. Ezért kell korlátozni az egymást követő polgármesteri mandátumok számát.

A jelöltség is nehéz feladat, de a képviselői munka még nehezebb lesz. Nem csupán kormányváltást tűztek ki célként maguk elé az ellenzéki pártok, hanem rendszerváltást. Az nem idealisták és bölcselkedők terepe, hanem jogi szabályozás és szervezés. Döntésképes vezetők küzdőtere.

Kaposváron helyi választásokon 23 éve az ellenzéki pártok képviselői nem tudtak nyerni. Az országgyűlési választásokon 2014. és 2018. évben is többen voltak a változást akaró szavazók mégis csalódniuk kellett.

Ha csupán látvány előválasztás lesz, ahol a pártok már felosztották egymás közt a körzeteket és alacsony részvétel mellett irányítottan, szimpatizánsaik és összehangolt kommunikációval befolyásolt szavazókkal választanak jelöltet, akkor ismét borítékolható az eredmény.

Hamarosan elkezdődnek a jelöltek bejelentetései, majd cseréi és várhatóan ősszel indul az előválasztás. A folyamatot befolyásolja a járvány, amely jelentős bizonytalansági tényező az életünk minden területén.

A választásig többször jelentkezem még választási ismertetővel.

Mellékletben néhány összesítő ízelítőként a választási logikáról és képviselői munkáról.