Farsangi felvonulás elmaradásáért ki a felelős?

INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Polgármester úr!

Az itt élők képviseletében kérdezem:

KAPOSVÁR ÉS ZSELIC TÉRSÉGE DESZTINÁCIÓFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2022-2030 című dokumentum több mint 10 milliójába került az itt élőknek. Az anyag minősíthetetlenül silány voltára többen is felhívtuk a figyelmet előzetesen, a véleményezési szakaszban és a Közgyűlési többségen való átverésekor is. Akkor még az Ön veje volt, az Ön javaslatára rendkívüli Közgyűlésen született többségi önkormányzati tulajdonú Turisztikai Kft. ügyvezetője.

A pályázat nélkül kiválasztott új ügyvezető, Péter Attila jelölt 2023.január 27-i meghallgatásán a Közgyűlésen elmondta, „A turisztika 2.0 2030-ig szóló turisztikai koncepcióban egy hófehér folt Kaposvár, a Zselic, a Deseda. Még egy éjszakás vagy annál több éjszakás program itteni eltöltésére nincs egyetlenegy ajánlat sem. Amire büszke - a Csiky, Rippl-Rónai a város, a Fő utca, a Virágfürdő – azok sajnos nem kapnak az országban olyan hírt, információt, amiért más helyről vendégek érkeznének és több éjszakát eltöltsenek.

Csokonairól, Dorottyáról, karneválról, a kaposvári farsangról a 67 oldalas stratégia a futósportok közötti utalással foglalkozik említés szintjén:

„Futósport Az 50 éves farsangi rendezvényhez – Dorottya, avagy a dámák diadala című versenye, ezért Dorottya névnaphoz van igazítva – egy félmaraton is kapcsolódik, melyben a Virágfürdő, a Csiky Gergely Színház szolgáltatásai, illetve még Rippl Rónai hagyaték is megjelenik. Eddig 1200 fő volt a legtöbb résztvevő és a résztvevő futók akár 2 éjszakát is maradnak.”

A kaposvarmost hírportál közzétette az 1983. évi farsang felvételeit, ahol Csákányi Eszter és Lukáts Andor vonultak az élen, mint Dorottya és karnevál hercege. 1983 nem éppen a bőség éve volt, mégis a helyi vállalatok támogatták a farsangot, igaz ilyen mértékű közpénzre nem számíthattak, mint az utóbbi években és a társasági adó sem ment falusi csapatok idegenből jött játékosainak igazolására. A hírportálon a 2023. évi farsangról ennyi szerepelt: „A 2021-es és 2022-es rendezvények a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, s úgy néz ki, hogy 2023-ban sem lesz farsangi felvonulás Kaposváron. Pedig a több évtizedes múltra visszatekintő esemény igen kedvelt volt a kaposváriak körében.”

Miért maradt el az évtizedek óta hagyományos farsangi rendezvény? Hibás döntés volt-e a Művelődési Központ Ön által javasolt módja a színházzal? Ki a felelős a rendezvény elmaradásáért? A turizmushoz nincs szükség programokra? A 150 éve rendezett tanácsú város Kaposvár programsorozatból, miért maradt ki az egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező program? Most ki nem kér bocsánatot az itt élőktől?

Az itt élők várják őszinte válaszát.

Kaposvár, 2023. február 20.               Köszönti:       

Dr. Nadrai Norbert József                                           

képviselő