HÁZTARTÁSI SÜTŐOLAJ INTERPELLÁCIÓK EGYBEN

Folyamatos interpellációimra válaszok:

ebben az évben (2021),

jövőre (2022),

augusztus végén (2023),

orosz-ukrán háború miatt,

EU bürokratikus rendszere miatt,

CSÚSZIK

palackokat elviheti az EU,

nincs pénzügyileg tisztázva.

2021.09.23. Közgyűlési jegyzőkönyv

dr. Csillag Gábor jegyző válaszában elmondta, hogy a gyűjtőedények szállítására a szerződés megkötésre került. Ebben az évben az edények kiosztásra kerülnek, és ezzel párhuzamosan a Közszolgáltató elkészíti a begyűjtési tervét, beilleszti a közszolgáltatási naptárába, melyről a lakosságot időben tájékoztatni fogja.

dr. Nadrai Norbert József képviselő javasolta, hogy a Közgyűlés ne fogadja el a választ és bízza meg a Műszaki Bizottságot, és valós információkat adjon a Kaposváriaknak. Jelenleg az emberek csak a vállukat rándítják, hogy megint bejelentették, de nem viszik a sütőolajat. Egy idő után elveszítik az az érdeklődésüket az emberek és ez a projektnek nem használ. Eddig egyszer volt haszna, hogy előre bejelentette az előterjesztő a vízióit, amikor a gumifeldolgozó pirolízis üzem környezetvédelmi jellegét jelentette be Polgármester úr. Ez nyílt lázadáshoz vezetett, amely ellen aláírást gyűjtöttek. Válasz nem elfogadható, tesztprogramoknak a valóságban kell, hogy realizálódjanak.

2021.11.25. Közgyűlési jegyzőkönyv

dr. Nadrai Norbert József képviselő A kaposvári környezetükre figyelő polgárok érdekében kérdezte: 2021.09.23-i Közgyűlésen kérdezett rá, hogy az évek óta az önkormányzat költségvetésében szereplő háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtése hol tart? 2017-ben bejelentették, 5 éve számos nyilatkozatot, beszédet hallgathattak a kaposváriak: a jövőre meglesz, idén megvalósul, hamarosan időtávlatok említésével. 2021-ben újabb akció indulását jelentette be az önkormányzat. Ételkiszállításnál használt egyszer használatos műanyag dobozok helyett újrahasználható, rozsdamentes acél dobozok bevezetéséről. A válaszadó elmondta, hogy a 61 gyűjtőedények szállítására a szerződés megkötésre került. Ebben az évben az edények kiosztásra kerülnek, és ezzel párhuzamosan a Közszolgáltató elkészíti a begyűjtési tervét, beilleszti a közszolgáltatási naptárába, melyről a lakosságot időben tájékoztatni fogja. Advent kezdetén, az év végén kérdezi: Melyik napon kezdik el a háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtését? Melyik napon kezdik el az egyszer használatos műanyag dobozok helyett újrahasználható, rozsdamentes acél dobozok bevezetését?

Szita Károly polgármester válaszként elmondta, hogy idén év végével érkeznek meg a használt sütőolaj gyűjtésére szolgáló 3 literes edények, ahogy az előző közgyűlésen is említette. A begyűjtést a 2022. év elején kezdi el a közszolgáltató, melyről értesíteni fogja a lakosságot.

 

2022.04.28. Közgyűlési jegyzőkönyv

dr. Nadrai Norbert József képviselő a kaposvári környezetükre figyelő polgárok érdekében 2021. szeptember 17-én interpellációt nyújtott be, amely így szólt: Kaposváron újabb tesztprojekt várható a hírek szerint. Ételkiszállításnál használt egyszer használatos műanyag dobozok helyett újrahasználható, rozsdamentes acél dobozok bevezetése. 2017-ben a háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtésének tesztprogrammal kapcsolatban. A kérdés konktrétan az, hogy az eltelt öt év óta melyik napon kezdik el a háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtését? Melyik napon kezdik el az egyszer használatos műanyag dobozok helyett újrahasznosítható, rozsdamentes acél dobozok bevezetését? A jegyző válaszában elmondta, hogy „a gyűjtőedények szállítására a szerződés megkötésre került, 2021-ben az edények kiosztásra kerülnek, és ezzel párhuzamosan a Közszolgáltató elkészíti a begyűjtési tervét, beilleszti a közszolgáltatási naptárába, melyről a lakosságot időben tájékoztatni fogja. Hogy áll a két látványos bejelentés megvalósulása? Immár 6. éve a bejelentés óta mikor gyűjtik be a háztartási sütőolajat?

Szita Károly polgármester amikor megérkeznek gyűjtőedények, akkor indul a gyűjtés, és országos példaként fognak a városról beszélni.

2022.06.16. Közgyűlési jegyzőkönyv

dr. Nadrai Norbert József képviselő A kaposvári környezetükre figyelő polgárok érdekében 2021. szeptember 17-én először nyújtotta be interpellációt, a háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtésének tesztprogramja miatt. 2022 júniusában mit lát, melyik napon jönnek meg gyűjtőedények? Polgármester úr válasza az volt, hogy akkor gyűjtik össze az olajat, ha megjönnek az edények. Kinek a hibája, hogy még nem érkeztek meg? A szerződés alapján melyik napon és kinek kell szállítani a gyűjtőedényeket? Ennek elmaradása esetén a szerződés alapján, milyen következményeket határozott meg, mint szerződő fél és ezeket mikor érvényesítette?

Polgármester távollétében Borhi Zsombor alpolgármester a gyűjtőedények szállítására a szerződés megkötésre került. A családi házas övezetben kiosztandó három literes edényzet teljes mennyisége leszállításra került, ez 13738 db. Az okos edények, melyek a társasházakhoz kerülnek kihelyezésre, műszaki próbája megtörtént, a gyártást megkezdték, de a kivitelező az orosz-ukrán háború okozta piaci helyzetre hivatkozva akadályközléssel élt. Kérte, hogy a szállítási határidőt módosítsák 2022. augusztus végére. A Khg. Nonprofit Kft. kidolgozta az edények lakosságnak történő kiosztásának rendjét, mely szeptemberben megkezdődhet. A közszolgáltató elkészítette a begyűjtési tervét is, mely alapján ő fogja a lakosságot kiértesíteni a pontos begyűjtési napról és a gyakoriságról.

2022.09.22. Közgyűlési jegyzőkönyv

dr. Nadrai Norbert József képviselő „a kaposvári környezetükre figyelő polgárok érdekében 2021. szeptember 17-én először nyújtottam be interpellációt, a háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtésének tesztprogramja miatt. 2017-ben jelentette be a tesztprogramot a Városháza. 5 éve számos nyilatkozatot, beszédet hallgathattak a kaposváriak: a jövőre meglesz, idén megvalósul, hamarosan időtávlatok említésével. Kérdésemre, hogy melyik napon kezdik el a háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtését? A jegyző válaszában elmondta, hogy a gyűjtőedények szállítására a szerződés megkötésre került. Ebben az évben – 2021 - az edények kiosztásra kerülnek, és ezzel párhuzamosan a Közszolgáltató elkészíti a begyűjtési tervét, beilleszti a közszolgáltatási naptárába, melyről a lakosságot időben tájékoztatni fogja. Immár 6. éve a bejelentés óta mikor gyűjtik be a háztartási sütőolajat? Polgármester úr a legutóbbi témában beterjesztett interpellációmra az alábbi gúnyos választ adta: amikor megérkeznek gyűjtőedények, akkor indul a gyűjtés, és országos példaként fognak a városról beszélni. A gúny a humor legalantasabb formája. 2022 júniusában mit lát, melyik napon jönnek meg gyűjtőedények? Ha már így fogalmazott a válaszában. Feltételezem nem a gyűjtőedények hibája, hogy nem értek ide, esetleg van elképzelése, hogy ki felel a csúszásért? A hitelessége megőrzése érdekében kérdezem: A szerződés alapján melyik napon és kinek kell szállítani a gyűjtőedényeket? Polgármester úr eltávozott, helyette Borhi Zsombor alpolgármester az alábbi választ adta: a gyűjtőedények szállítására a szerződés megkötésre került. A családi házas övezetben kiosztandó háromliteres edényzet teljes mennyisége leszállításra került, ez 13738 db. Az okos edények, melyek a társasházakhoz kerülnek kihelyezésre, műszaki próbája megtörtént, a gyártást megkezdték, de a kivitelező az orosz-ukrán háború okozta piaci helyzetre hivatkozva akadályközléssel élt. Kérte, hogy a szállítási határidőt módosítsák 2022. augusztus végére. A Kft. kidolgozta az edények lakosságnak történő kiosztásának rendjét, mely szeptemberben megkezdődhet. Melyik napon osztják a lakóknak gyűjtőedényeket?”

Szita Károly polgármester „a használt sütőolaj házhoz menő begyűjtésének programja valóban csúszik, aminek legfőbb oka, hogy olyan programot vezetünk be, amit előttünk még senki sem csinált. A Közszolgáltató folyamatosan egyeztet az NHKV Zrt-vel, akivel megegyeztek a finanszírozásról. Jelenleg a szerződések véglegesítése történik. Amint pontosan látjuk a tevékenység mögötti pénzügyi biztosítékot, attól a pillanattól kezdve indul az edények kiosztása, és a gyűjtés is.

-----Interpelláció elfogadása-----

dr. Nadrai Norbert József képviselő nem kapott konkrét választ a kérdésére, nem fogadta el a választ.

2022.11.24. Közgyűlési jegyzőkönyv

dr. Nadrai Norbert József képviselő „Az itt élő környezetükre figyelő polgárok és a Közgyűlés maradék méltóságának megóvása érdekében kérdezem: Melyik napon osztják a lakóknak a használt sütőolaj gyűjtőedényeket? 2017-ben jelentette be a tesztprogramot a Városháza. Azóta elhangzott a jövőre meglesz, idén megvalósul, hamarosan időtávlatok említésével. Korábbi interpellációimra az alábbi válaszok születtek: A jegyző úr: „Ebben az évben (2021) az edények kiosztásra kerülnek.” Polgármester úr: „amikor megérkeznek gyűjtőedények, akkor indul a gyűjtés.” Polgármester úr eltávozott, akkor Alpolgármester úr adott választ: „a gyűjtőedények szállítására a szerződés megkötésre került. A családi házas övezetben kiosztandó háromliteres edényzet teljes mennyisége leszállításra került, ez 13738 db. Az okos edények, melyek a társasházakhoz kerülnek kihelyezésre, műszaki próbája megtörtént, a gyártást megkezdték, de a kivitelező az orosz-ukrán háború okozta piaci helyzetre hivatkozva akadályközléssel élt. Kérte, hogy a szállítási határidőt módosítsák 2022. augusztus végére. A 74 Nonprofit Kft. kidolgozta az edények lakosságnak történő kiosztásának rendjét, mely szeptemberben megkezdődhet.” Legutóbbi interpellációmra az alábbi választ adta a polgármester: „a használt sütőolaj házhoz menő begyűjtésének programja valóban csúszik, aminek legfőbb oka, hogy olyan programot vezetünk be, amit előttünk még senki sem csinált. A Közszolgáltató folyamatosan egyeztet az NHKV Zrt-vel, akivel megegyeztek a finanszírozásról. Jelenleg a szerződések véglegesítése történik. Amint pontosan látjuk a tevékenység mögötti pénzügyi biztosítékot, attól a pillanattól kezdve indul az edények kiosztása, és a gyűjtés is. Melyik napon kezdik el a háztartási sütőolaj házhoz menő begyűjtését? Hol és mennyiért tárolja a 13.738 db edényt? Mennyibe került eddig ez a program?

Szita Károly polgármester a szeptemberben adott válaszát továbbra is fenntartja. Amint pontosan látják a tevékenység mögötti pénzügyi biztosítékot onnantól kezdve indulhat az edények kiosztása, és az olaj begyűjtése.

 -----Interpelláció elfogadása-----

dr. Nadrai Norbert József képviselő nem kapott választ egy kérdésre, hogy ezeknek az edényeknek a tárolási költsége mennyi. A választ nem fogadta el.

2023.01.27. Közgyűlési jegyzőkönyv

dr. Nadrai Norbert József képviselő a Füredi úton ki tervezte az utat, ki hagyta jóvá, ki volt a tervező, kinek a felelőssége? Melyik napon helyezik át a tűzcsapot? Fényképet is csatolt. A biciklitároló mellett elférne.

Szita Károly polgármester „kefét” rágott, mikor meglátta a fényképet, amit be lett csatolva. Nem mentesíti a kivitelezőt, hogy még nincs átvéve az út, addig át nem lesz véve, amíg át nem rakja. Az, hogy körbebetonozta, az többe fog kerülni neki, el kell raknia.

-----Interpelláció elfogadása-----

dr. Nadrai Norbert József képviselő ha mond egy határnapot, hogy mikorra tűnik el a tűzcsap, akkor elfogadja.

Szita Károly polgármester március 31. időpontot mondott. (nem lett kész határidőre!!!)

dr. Nadrai Norbert József képviselő elfogadta a válasz.

dr. Nadrai Norbert József képviselő utoljára azt mondta Polgármester úr, hogy amennyiben meglesznek a pénzügyi biztosítékok, akkor elindítják a sütőolaj gyűjtési programot. Azóta eltelt újabb két hónap. Immár hat éve ígérgetés történik. Történt-e elmozdulás, megvan-e ki a felelős, milyen következménye van ennek a hibának? Mennyi pénzfelhasználás történt ebből a projektből, kik kaptak ebből az összegből?

Szita Károly polgármester egy fillérbe nem került nekünk. Az Unió bürokratikus rendszere miatt nem indult el még mindig, csak az edények még nem a város tulajdona. Addig nem intézi el a rendszert, amíg nem teremtik meg a lehetőséget, hogy a kedvezményezett tulajdonába kerülnek az edények. Nem szeretné, ha gondolnak egyet és elviszik az edényeket. A jelenlegi bürokratikus rendszerrel kell együtt élni. A legutóbbi információ a begyűjtéshez szükséges 42 eszközökkel kapcsolatos dokumentumokat vizsgálják, amint az befejeződik, abban az esetben kezdődhet meg a lakosok tájékoztatása és az edények osztása. Egész addig nem fog beindulni, amíg nem érez 100%os garanciát arra, hogy ez folyamatosan működni is fog.

-----Interpelláció elfogadása-----

dr. Nadrai Norbert József képviselő a soron következő közgyűlésen nem teszi fel a kérdést, de később igen. Nem fogadja el a választ, mert hat éve megy az ígérgetés. Amikor azt hangzott el, hogy megjött a 13738 db edény, akkor megnyugodtak, de így nem. Nem fogadja el a választ.

 

2023.06.22. Közgyűlési jegyzőkönyv

93/2023. (VI. 22.) önkormányzati határozat:

3. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy a lakossági eredetű használt sütőolaj begyűjtési feladatának ellátásához szükséges Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képező gyűjtőedényeket – a hulladékokról szóló törvény 2023. július 01. napjától hatályos rendelkezéseire, valamint a megkötésre kerület koncesszori alvállalkozói szerződésre tekintettel pályáztatás nélküli - 15 éves határozott időtartamra bérbe adja a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. részére az alábbi feltételekkel: - a Társaság évi 17.000.000,-Ft+ÁFA (21.590.000 FT) összegű bérleti díjat köteles megfizetni az Önkormányzatunk részére, a bérleti díj évente az infláció mértékével emelésre kerül; - a Társaság térítésmentesen köteles a sütőolaj begyűjtéséhez szükséges edényzeteket a lakosság számára biztosítani. Felelős: Szita Károly polgármester Közreműködik: Balogh Beáta gazdasági igazgató Határidő: 2023. augusztus 31.

2023.09.21. Közgyűlési jegyzőkönyv

Szita Károly polgármester átadta a szót Borhi Zsombor alpolgármesternek pár percre elfoglaltsága miatt, távozott a teremből.

-----Különálló interpelláció: -----

dr. Nadrai Norbert József képviselő „az itt élő környezetükre figyelő polgárok és a Közgyűlés maradék méltóságának megóvása érdekében több kérdést és interpellációt nyújtottam be az évek során a használt sütőolaj összegyűjtésének mintaprogramja kapcsán. Érdemi választ nem kaptak az itt élők az elmúlt 6 év ígérgetései után, amely teljes alkalmatlanságról és hozzá nem értésről tanúskodnak. Legutóbb 2023 januárjában tárgyalt interpellációmra az alábbi választ adta: „... Az Unió bürokratikus rendszere miatt nem indult el még mindig, csak az edények még nem a város tulajdona. Addig nem intézi el a rendszert, amíg nem teremtik meg a lehetőséget, hogy a kedvezményezett tulajdonába kerülnek az edények. Nem szeretné, ha gondolnak egyet és elviszik az edényeket. A jelenlegi bürokratikus rendszerrel kell együtt élni. A legutóbbi információ a begyűjtéshez szükséges 42 eszközökkel kapcsolatos dokumentumokat vizsgálják, amint az befejeződik, abban az esetben kezdődhet meg a lakosok tájékoztatása és az edények osztása. Egész addig nem fog beindulni, amíg nem érez 100%os garanciát arra, hogy ez folyamatosan működni is fog. Legutóbb a nyilvánossággal azt közölte, hogy 30 társasház 61 vállalta csak az önök által kidolgozott program keretében a használt sütőolaj összegyűjtését. Hány darab társasházi tartály áll rendelkezésre? Mennyi társasházi lakóknak adható tartály van? Mennyi családi házas tartályt tudnak biztosítani? A 2016. évi bejelentéshez képest a 2023. évi költségvetés ismeretében, mely naptól gyűjtik be a háztartási használt sütőolajat Kaposváron? A MOL MOHU milyen rendszerességgel és módon gyűjti be háztartási használt sütőolajat?”

Borhi Zsombor alpolgármester eddig 35 társasház jelezte, hogy igényelnek gyűjtőedényt. Összesen 1042 db társasházi edény, illetve 13738 db három literes, családi házas övezetbe osztandó edény áll rendelkezésre. Ezek az edények már az önkormányzat tulajdonában vannak. Az indulást követően egy darab gyűjtőjárművel minden érintett lakoshoz havonta egyszer eljutnak a használt sütőolajért. Amennyiben a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy jármű nem elég és gyakoribb szállítás szükséges, abban az esetben növelik a kapacitásokat.

 

​​​​​​​https://nadrai.hu/kepviseloi-munka/hasznalt-sutoolaj

https://nadrai.hu/kepviseloi-munka/hasznalt-haztartasi-sutoolaj-osszegyujtese-6-eve-igergetes

https://nadrai.hu/kepviseloi-munka/ontol-begyujtik-haztartasi-hasznalt-sutoolajat

https://nadrai.hu/kepviseloi-munka/sutoolaj-begyujtes

https://nadrai.hu/kepviseloi-munka/melyik-napon-kezdik-el-haztartasi-sutoolaj-hazhoz-meno-begyujteset-0

https://nadrai.hu/kepviseloi-munka/haztartasi-sutoolaj-begyujtese-5-ev-utan-hol-tart

https://nadrai.hu/kepviseloi-munka/melyik-napon-kezdik-el-haztartasi-sutoolaj-hazhoz-meno-begyujteset