Interpelláció a háziorvosi ügyelet átszervezéséről

interpelláció

Polgármester úr!

Többen aggódva figyelik a híreket az ügyeleti rendszer átalakításáról. Rendszeresen értesül a lakosság az egészségügyi ellátáshoz jutás nehézségeiről. A háziorvosi ügyelet központosítása októbertől várható Kaposvár környékén, hol lesz helyileg az ügyelet? Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény módosítása szerint, az ügyeleti ellátás biztosítása 2023-tól az állami mentőszolgálat feladata, mely feladatot városunkban várhatóan októbertől veszi át.

Hol tart a háziorvosok ügyeleti szerződésének aláírása? Lesznek elegen ügyeletet ellátó háziorvosok, vagy a kórházban dolgozó rezidensek és szakorvos-jelöltek is ellátnak ügyeletet?

Egy átszervezés hatékonyság címszóval indul és pénzkivonást jelent. Egy helyre való összevonás esetén a várakozási idő nőhet, mit tesznek ez ellen? Mennyivel nő az ügyeletben az orvosok és szakápolók száma? Ennek hiányában, milyen hosszú várakozásra számíthatnak az itt élők? Mikor és milyen formában tájékoztatja az itt élőket?

Az önkormányzat önként vállalt feladata a laboratóriumi mintavételi hely működtetése. A Kaposvári lakosok számára biztosított tevékenységet a Szolgáltatóházban lévő praxislabor végzi. Az ellátás iránt folyamatos az igény.

Mikor látogatta meg utoljára az önkormányzati labort? A váró Ön szerint megfelel az itt élők elvárásának? 2021-ben több mint 14.000 mintát vettek le. Napi átlag több mint 50 ellátott.

Várjuk tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2023. június 19.                           Köszönti: 

Dr. Nadrai Norbert József                                                

képviselő