Interpelláció: nyolcadszor a közvilágításról

interpelláció

Polgármester úr!

A közvilágítási problémák rendszeresen felvetődnek a polgárokkal való találkozások alkalmával. Nyolcadik alkalommal interpellálok ebben a témában.

2022. szeptember 22-i Közgyűlésen az alábbi válaszokat adta: „…A fénymérés harmadánál állapítottak meg fényerősség hiányt. Nem a lámpák miatt, hanem fákat kell kivágni, csonkolni ahhoz, hogy elég legyen a fényerősség. Ütemterv készül ehhez…” „…a vizsgálati jegyzőkönyv kivitelezési problémát nem állapított meg. A fényerő jó, de a hatását nem tudja kifejteni, mert a fák leárnyékolják. A vizsgálat alapján, ahol szükséges gyéríteni fogjuk a lombkoronát.” Az itt élők, a tulajdonosok képviseletében kérdezem: Melyik napon kapcsolták le az épületek díszkivilágítását végre pl. Városháza, Székesegyház, Dorottya Ház?

Mikor és milyen formában kapnak az adófizetők tájékoztatást az utcájukban, környékükön a lámpák lekapcsolásáról? Sokszor kaptak már levelet a polgármestertől színes papíron, amelyek közös jellemzője, hogy minden rendben van. Most is írni fog, végre a tényekről?

Ne felejtse el tájékoztatni a lakókat, hogy mire megy el a pénz a válság idején: A POLGÁRMESTER MILLIÓS HAVIJA 30%-KAL, HAVONTA TÖBB MINT 300.000 FT-TAL EMELKEDETT 2022-BEN AZ ITT ÉLŐKNEK több mint 20 milliójába kerül. Pártjának képviselői és két másik párt képviselői megszavaztak további 260.000 Ft cafetériát is. Ennyit kapnak azok is, akiknek nem éri el a nettó bére a 200.000 Ft-ot sem. A város történetében példátlanul, pártjából a polgármester javasolt 3 főállású alpolgármester milliós haviját is 30%-kal emelte meg a Közgyűlésben többséggel rendelkező párt és egy másik párt képviselői. Az alpolgármesterek fejenként 1.345.500 Ft -os havija, 2022-ben az itt élőknek több mint 54 milliójába kerül. A polgármester további 260.000 Ft cafetériát is adott nekik fejenként, amely az itt élők közül sokaknak a havi fizetésük. Összesen 76.047.140 Ft-ba kerül egy naptári évben az itt élőknek a négy városvezető és akkor még nem beszéltünk a polgármesteri meghízottakról, akire több mint 30 milliót szerepelt a 2022. évi költségvetésben. A szűk udvartartása több mint 100 milliót emésztett fel egy évben tavaly, közel 70 millióba került az újabb görpark a mocsaras részén a Városligetnek.

Fentiek ismeretében van erkölcsi alapja lekapcsolni az itt élők pénzéből fizetett közvilágítást? Mikor járt gyalog a Béla király utcában este? Tudja-e, hogy a buszmegálló is sötétben van? Mikor ad utasítást a minimális biztonságos közvilágítás helyreállítására?

Ellenőrizték-e a lámpák lekapcsolása, milyen mértékű sötétséget eredményezett egyes utcákban? Mikor kapcsolják vissza a közvilágítást azután, hogy az állam küldött 840 milliót az itt élőknek az energiaáremelés miatt? Lőcse után meddig lesz még Kaposvár fekete város?

„Borhi Zsombor alpolgármester által felolvasott polgármesteri válasz: a 2022. novemberi közgyűlés elfogadta a költségcsökkentő intézkedésekről szóló tájékoztatót, valamint megalkotta a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti működési rendjéről szóló rendeletet. Ennek megfelelően került csökkentésre a közvilágítás legfeljebb 50%-os mértékben. A közvilágítás hibáit a Városüzemeltetési Kft. folyamatosan javíttatja.”

9600 közvilágítási lámpatestből, 2600 szabályozható. Az országot járva nem tapasztaltam ilyen mértékű sötétséget, mint Kaposváron.

Hány megyei jogú városban kapcsolták ki a lámpatestek közel felét?

Mikor kapják vissza az itt élők a megszokott esti fényt? Az eredetileg a fényméréskor megállapított lámpák harmadának nem megfelelő világítását, mikor hozzák rendbe?

Melyik napon kapcsoltatja vissza a közvilágítást? Mennyibe kerül ez az itt élőknek? Mennyi állami támogatást kaptunk eddig az energiaáremelés miatt?

Várjuk tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2023. április 23.                           Köszönti: 

Dr. Nadrai Norbert József      

          képviselő