Interpelláció postákról

INTERPELLÁCIÓ

Polgármester úr!

Az egyes településrészeken élők védelmében kérdezem:

2022. november 24-én elmondott interpellációmban kérdeztem:

A kaposvári költségvetésből mennyi forrást kell átadni az itt élők pénzéből, hogy a postafiókokat ne zárják be?

366 postafiókot zárt be a Posta, Kaposváron négyet. Ebből 2 mellett állt ki pénteki sajtóbeszélgetésen. Mi van a Tüskeváriakkal és mi van a Pécsi utca környékén élőkkel?

Toponáron a Posta utca ugye nem lesz Régi Posta u.?

A rendszerváltás óta hány postafiókot zárt be a Posta Kaposváron?

Miért nem egyeztetett előre a Posta, illetve a felügyeletét ellátó miniszter – aki a pénzügyi szolgáltató felügyeletéért havi több mint 5 millióra jogosult – a kaposvári postafiókok bezárásáról?

Sikerült-e megállapodni a Postával a jelenlegi bezárások kapcsán és arról, hogy a jövőben a település képviselőit előre tájékoztassák, mivel további helyi döntést igényel egy ilyen bezárás?

Az itt élők azt látják, hogy elsötétülnek a közterek, bezárnak a közösségi terek, a közszolgáltatás ára nő, míg a hozzájutás hozzájuk egyre nehezebb. A havi jövedelmük egyre kevesebbet ér, a megtakarításaik elolvadnak, míg a város vezetője már három főállású helyettesének milliós haviját képes volt megemeltetni fejenként több mint 300.000 Ft-tal?

Polgármester úr, Kaposvár összefog? Remélem.

„Borhi Zsombor alpolgármester olvasta fel a választ: A Postának új vezérigazgatója van, akivel kinevezését követően felvette a kapcsolatot Polgármester úr. Kérte, hogy indokolja meg a négy posta bezárását és tájékoztassa a fiókok ügyfélforgalmáról, illetve arról a költségről, amellyel többe kerülnek a fiókok működtetése. Amint ezeket a válaszokat megkapja, tovább folytatja a tárgyalást, hogy olyan megoldást találjanak, hogy senkinek ne jelentsen különösen nagyobb terhet a postai szolgáltatások igénybevétele.”

2023.évi költségvetésben 32 millió forintot az itt élők adtak az állami feladat ellátásához, így a toponári és kaposfüredi postafiók megmenekült egyelőre. A Tüskeváron élők, a Pécsi utca környékén lakók és a szomszédos települések lakói postafiók nélkül maradtak.

Így döntésével a Közgyűlés átvállalta a bezárások felelősségét, mivel a helyi pénzügyi támogatás döntötte el, melyik zár be, illetve marad nyitva. Az állam új szabályt akar 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként lesz postahivatal. Hány postafiók lesz Kaposváron az új szabályok szerint? Mi lesz a lakótelepen és a lebontott Petőfi iskola helyén lévő postákkal? Mennyi időre és mennyi pénzt kell adni rá az itt élőknek, minek a rovására? Várják tényszerű válaszát a településrészen lakók.

Kaposvár, 2023. április 23.  

                                                                       Köszönti: 

Dr. Nadrai Norbert József       

        képviselő