Járványadatok, de mikor?

Interpelláció

Tisztelt Polgármester úr!

Polgármester úr a kaposváriak védelme érdekében kérdezem: A koronavírus járvány 4. hulláma alatt és az 5. hullám eddig eltelt ideje alatt összesen a mai napig

  • hány kaposvári fertőződött meg, ebből mennyi az oltott?
  • hány kaposvári szorult kórházi ellátásra, ebből mennyi az oltott?
  • hány kaposvári szorult kórházi ellátásra, ebből mennyi az oltott?
  • hány kaposvári áldozata volt a koronavírus járványnak, ebből mennyi az oltott?
  • hány éves volta legfiatalabb áldozat és mennyi volt az áldozatok átlagéletkora?
  • közülük hányan kaptak Kaposváron első, második, harmadik, negyedik oltást, ebből hányan kaptak 60 év felett kínai Sinopharm vakcinát?

2021. november 25-én tárgyalt előterjesztésemet a járványügyi adatok nyilvánosságáról a Közgyűlési többséggel név szerinti szavazáson leszavaztatta 5 képviselő támogatottsága mellett. A Fővárosi Törvényszéken bíró kollégáim két tanácsban is azonos tartalmú döntést hoztak 2021 novemberében a koronavírus járvány települési adatainak kötelező kiadásáról.

A polgármester azzal a trükkel próbált szabadulni a közérdekű adatok bekérése alól, hogy a Közgyűlés előtt állítólag írt a kormánymegbízottnak, amely levelet nem hozott nyilvánosságra. Két hónapja sem a kaposváriakat, sem a képviselőket nem tájékoztatta a válaszról, amelynek két kimenetele lehet. Ha megkapta a város a napi adatokat, akkor a www.koronavirus.kaposvar.hu oldalon közzé kellett volna tennie, de az még a polgármester miniszterelnöki heti rádióinterjú után bejelentett adatait sem frissíti az Ön által megnevezett új milliós fizetéssel bíró helyettese, hol hetekig, hol napokig.

Ha megtagadta az adatközlést a kormánymegbízott, akkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál kellett volna polgármesternek közérdekű adatok kiadása érdekében eljárást kezdeményezni. Amennyiben a hatóság döntésének ellenére megtagadja a közérdekű adatok kiadását az állam képviselője, akkor a bírósághoz köteles fordulni.

A lakosság akkor is elvárja, hogy a polgármesteri kötelezettségét ellássa, ha a havi plusz 348.220 Ft-os pofátlan béremelésről lemond, és nem 1.495.000 Ft-ot visz haza havonta.

Kapott-e járványadatokat az adatkezelőtől? Ha nem indított-e eljárást azok kiadásáért?

Várjuk tényszerű válaszát, amely megfelel a valóságnak.

Kaposvár, 2022. január 23.

Tisztelettel:

dr. Nadrai Norbert József  

        képviselő

Csatolmányok: