KISZÁRADT FÁK

INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Polgármester úr!

Az itt élők képviseletében kérdezem:

Annyi elszáradt fa van már a városban, hogy egy kivágási- és újratelepítési terv közzétételét javasoltam, amit a városlakók követhetnek.

Többször interpelláltam a veszélyes kiszáradt fák és a fák metszése, megfelelő fafajták telepítése, a bálványfák irtása ügyében.

Az Ön távollétében Borhi Zsombor alpolgármester válaszában elmondta, hogy „a Városüzemeltetési Kft. felmérése szerint az idén (2022. júniusában) 108 db kiszáradt fa kivágásra kerül. A fakivágásokat a Kft. ütemezetten, vállalkozó bevonásával végzi, melynek eredményeként 38 fát kivágtak. A még hátralevő 70 fát a vállalkozók az ősz végéig kivágják.”  2022.11.24-én elhangzott újabb interpellációmra a válasza így szólt: „ A Városüzemeltetési Kft ebben az évben a mai napig 113 db fát vágott ki. A fakivágási tervnek akkor lenne értelme ha a fák tervszerűen száradnának ki. A mérések óta az idei nyár volt a legmelegebb és a legaszályosabb is egyben, ami szükségszerűen együtt járt a növényzet bizonyos mértékű pusztulásával. A Városüzemeltetési Kft-től továbbra is elvárja, hogy minden élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető fát távolítson el a közterekről.”

A természet ereje a legnagyobb ellenőre e munkának. A kiszáradt fák emberre (gyermektől a nyugdíjasig), állatra és épületre, parkoló autókra, egyéb vagyontárgyakra egyaránt veszélyt jelentenek.

Mikor teszi végre közzé a város honlapján a fakivágási- és újratelepítési tervet? Eddig csak arra válaszolt, hány száraz fát vágnak ki. Mikor válaszol őszintén arra a kérdésre, hány kiszáradt fa van a város területén? Mikor teszi ezek helyét közzé, hogy az itt élők ellenőrizzék és kiegészíthessék azt? Mikor kér bocsánatot a cinikus válaszáért az itt élőktől, idézem Önt: „A fakivágási tervnek akkor lenne értelme, ha a fák tervszerűen száradnának ki.” Amiről szó van a már kiszáradt fák, elszáradt faágak, ezek eltávolítása csak tervnek megfelelően történhet hatékonyan.

Az itt élőknek többször elmondta, hogy 150, máskor 200 millió Ft van a fák gondozására. Bár normális körülmények között fel sem merül, de a helyi szokások alapján köszönöm, hogy az interpellációimhoz csatolt képeken szereplő, sőt a facebook oldalamon közzé tett kiszáradt fákat kivágták, elhárítva a balesetveszélyt.

Az egyik lakossági fórumon pont egy kiszáradt nyírfa alatt jegyzetelt, ami szimbolikus.

Hány kiszáradt fa van a városban, ezek helyét és a kivágási-, és újratelepítési tervét mikor teszi közzé, hogy az itt élők azt kiegészíthessék, megkönnyítve a feltárást? Régi ígéretére emlékeztetve, hány bálványfa van Kaposváron közterületen?

Mely napon fejezik be a jelenleg kiszáradt fák kivágását és tuskózását?

Az itt élők várják tényeken alapuló érdemi válaszát.

Kaposvár, 2023. szeptember 16.               Köszönti:      

    Dr. Nadrai Norbert József    

              képviselő