Kiszáradt fák veszélyei, 84 fa dőlt ki a szélviharban

INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Polgármester úr!

Az itt élők képviseletében kérdezem:

A Kaposvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft. online panaszkezelő oldala még mindig nem alkalmas a panaszok kezelésére, így Önt kérdezem, aki a város fáinak kivágásában többször nyilvánosság elé lépett.

Annyi elszáradt fa van már a városban, hogy egy kivágási- és újratelepítési terv közzétételét javasoltam, amit a városlakók követhetnek.

Az interpellációmban 8 hónappal ezelőtt kérdeztem: „Melyik alpolgármestert - több mint 300 000 Ft emelést javasolt nekik havonta, így 1.345.500 Ft-ra jogosultak fejenként - bízta meg a három közül, aki e terület felügyeli, akihez a kaposváriak fordulhatnak a problémákkal?

Az Ön távollétében Borhi Zsombor alpolgármester válaszában elmondta, hogy „a Városüzemeltetési Kft. felmérése szerint az idén (2022. júniusában) 108 db kiszáradt fa kivágásra kerül. A fakivágásokat a Kft. ütemezetten, vállalkozó bevonásával végzi, melynek eredményeként 38 fát kivágtak. A még hátralevő 70 fát a vállalkozók az ősz végéig kivágják.”

2022.11.24-én elhangzott újabb interpellációmra a válasza így szólt: „Szita Károly polgármester: A Városüzemeltetési Kft ebben az évben a mai napig 113 db fát vágott ki. A fakivágási tervnek akkor lenne értelme ha a fák tervszerűen száradnának ki. A mérések óta az idei nyár volt a legmelegebb és a legaszályosabb is egyben, ami szükségszerűen együtt járt a növényzet bizonyos mértékű pusztulásával. A Városüzemeltetési Kft-től továbbra is elvárja, hogy minden élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető fát távolítson el a közterekről.”

A természet ereje a legnagyobb ellenőre e munkának. A kiszáradt fák emberre (gyermektől a nyugdíjasig), állatra és épületre, parkoló autókra, egyéb vagyontárgyakra egyaránt veszélyt jelentenek.

Hány fa dőlt ki Kaposváron a 2023.02.04. szélvihar idején? Hány utcában nem volt áram, illetve fűtés? Hány kaposvári volt kénytelen hidegben és sötétben várni a károk helyreállítását? Mikor, hol és milyen tájékoztatást kaptak a lakók, meddig nem lesz áram, ill. fűtés az utcájukban? Mikor teszi végre közzé a város honlapján a fakivágási- és újratelepítési tervet? Eddig csak arra válaszolt, hány száraz fát vágnak ki. Mikor válaszol őszintén arra a kérdésre, hány kiszáradt fa van a város területén? Mikor teszi ezek helyét közzé, hogy az itt élők ellenőrizzék és kiegészíthessék azt? Mikor kér bocsánatot a cinikus válaszáért az itt élőktől, idézem Önt: „A fakivágási tervnek akkor lenne értelme, ha a fák tervszerűen száradnának ki.”

A 2022. júniusi Közgyűlésre benyújtott interpellációmhoz mellékelt fotón a Kanizsai utcai ltp. parkolójában lévő kiszáradt fa, valamint az elszáradt ágakkal rendelkező fák továbbra is a parkolóban közlekedőkre veszélyt jelentenek, mikor vágják ki végre?

Az itt élők várják őszinte válaszát.

Kaposvár, 2023. február 20.               Köszönti:       

Dr. Nadrai Norbert József                                                 

képviselő