Mikor készül el a bálványfa állomány felmérése, s mivel mechanikus eszközökkel kiirthatatlan, szakszerű felszámolásának ütemterve és költségvetése (év, hó, nap)?

INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Polgármester úr!

2020. szeptember 24-i utolsó munkatervi Közgyűlésen az alábbi kérdést tettem fel:

Dávid János tanár úr, Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület elnöke hívta fel a figyelmemet a bálványfák terjedésére a városban.

A bálványfa rendkívül gyorsan növekszik, magról és sarjról is terjed. Nagy sarjtelepet alkotva cserje nagyságú, magában azonban egy emeletes ház tetejéig megnőhet. Igazi özönfaj, a Távol-Kelet hegyvidékeiről, a Jangce folyó környékéről hurcolták be Európába.  Mechanikus eszközökkel kiirthatatlan. Kiszorítja az őshonos fajokat, továbbá az arra érzékenyeknél bőrtüneteket okozhatnak a levelek és a fa toxikus, allergizáló összetevői.

Tisztelt Polgármester úr, Kaposváron készült-e terv a bálványfa elleni védekezésre? A közterületeinken, hány bálványfa található? A lakosság tájékoztatása a szakszerű védekezésre és esetleges szakmai segítségnyújtás közösségi érdek. Milyen formában kívánja ezt megvalósítani a Hivatal?

Az Ön válasza, így szólt: „a bálványfa az az ecetfa. Ecetfával van tele a kertje, és minden évben írtja és vágja, hatékonyan. Szívesen tud tanácsot adni mindenkinek, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy ennek a terjedését meg tudja akadályozni. Nem tudja, hány bálványfa van közterületen, de meg fogja számoltatni, aztán térjenek vissza rá, hogy mit tesznek.”

A járvány alatt, amennyiben a városi főkertész a védekezési munkába lett átirányítva érthető, hogy 9 hónap alatt nem történt meg a felmérés, azonban a lakosság tájékoztatásának elmaradása nem menthető.

Mikor készül el a bálványfa állomány felmérése, s mivel mechanikus eszközökkel kiirthatatlan, szakszerű felszámolásának ütemterve és költségvetése (év, hó, nap)?

Mikor teszi közzé a lakossági tájékoztatást az önkormányzat a bálványfa felismerésére és szakszerű kiirtására (év, hó, nap)?

Várjuk megtisztelő válaszát.

Kaposvár, 2021. június 14.                                        Tisztelettel:

                                                                                              dr. Nadrai Norbert József

                                                                                              képviselő

Javaslom, hogy a Közgyűlés ne fogadja el választ és bízza meg a környezetvédelmi feladatokra létrehozott Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Műszaki Bizottságot a bálványfa állomány felmérésének felügyeletére, szakszerű felszámolási költségvetéssel ellátott ütemtervének előterjesztésére. Kérje fel a főkertészt, hogy tegye közzé a lakossági tájékoztatást a bálványfa felismerésére és szakszerű kiirtására a 2021. június 25. napjáig.

Válasza nem elfogadható, a járványra hivatkozás nem minden esetben nyújt magyarázatot a 9 hónapja elmaradt munkára. A bálványfa tovább terjed és egyre jobban megfertőzi a környezetet, így kiirtásának költsége is növekszik, amely többletterhet a kaposváriaknak kell kifizetni.