Milliós havi felett több mint 300.000 Ft-os emelés a vezetőknek. A dolgozók kiakadtak.

kérdés

Tisztelt Polgármester úr!

Az önkormányzatnál dolgozók érdekében kérdezem:

A 2022. évi költségvetésben egy sor tartalmazza a bérekre fordítandó forrás összegét, amit a költségvetéssel a Közgyűlés határoz meg.

A 2022. évi költségvetés elfogadása napján Borhi Zsombor alpolgármester – polgármester úr távollétében - kérdésemre adott válaszában elmondta, hogy ha lehetőség lesz új bértábla kialakítására, akkor olyan rendszer kialakítását fogja támogatni, ahol a fizetés nagyságát elsősorban nem a ledolgozott évek száma, hanem az elvégzett munka mennyisége, az egyéni képességek és a szaktudás határozza meg. Polgármester úr a hivatalban egy ötéves bérfejlesztési programot jelentett be az év elején.

Miből áll az új 5 éves terv? Melyik évben mennyivel tervezi emelni a dolgozói béreket? Milyen bérelemek változnak és konkrétan mekkora emelés várható évenként? Mikor érik utol az önkormányzati bérek a NAV és kormánytisztviselői béreket? Az elmúlt 5 évben hány dolgozó hagyta el az önkormányzati szférát az alacsony megbecsülés miatt?

Az ügykezelők sokáig a köztisztviselői bérrendszerhez tartoztak, majd életpálya modellként az országgyűlés kivette őket a rendszerből. Hiányzik a kiszámítható életpálya a tervezhetőség. Ezekben a munkakörökben a megbízhatóság és az állandóság kiemelt jelentőséggel bír. Mikor várható, hogy ismét lesz életpálya és tervezhető béremelés a számukra is?

 

Kérdezem, hogy terveznek-e az állam által meghatározott minimális bérezéssel rendelkezők számára egy tervezhető jövőt biztosító bértáblát alkotni? A hűségpénz vagy jubileumi jutalom szolgálati időhöz kötött. Várható-e, hogy a munkatapasztalat, a szervezetben eltöltött idő megjelenjen a bérezésben és figyelembe vegye az adózási rendszer kedvezményeit a fiatalok számára. Azonos bruttó bér mellet a kevesebb munkatapasztalattal rendelkező fiatal többet visz haza, mint aki éveket, sőt évtizedeket itt dolgozik.

Várjuk válaszát.

Kaposvár, 2022. február 21.

Tisztelettel:

dr. Nadrai Norbert József  

        képviselő

Csatolmányok: