Napirend utáni felszólalás 2021.08.23. tesztelésről és az árak drasztikus emelkedéséről

A Közgyűlés feladatai jelentősen átrendeződtek az elmúlt évtizedben.

Itt az idő, hogy ismét a helyi közösségek döntsenek sorsukról. A koronavírus járvány több mint 30.000 áldozata megmutatta, helyben működtethető a tesztelés, a kontaktkutatás, a karantén ellenőrzése. A fuldoklás a legnagyobb szenvedés. Nálunk a járvány miatt több mint 600 polgár került kórházba és 333 ember meghalt. Szükség van a tesztelési keret létrehozására, amit tavaly javasoltam és az élet igazolt. Idén sincs idő hónapokat késlekedni, mert emberi életekbe kerül. A polgármesteri átruházott döntés 200 millió forintig lehetőséget biztosít tesztek vásárlására, amelyet a Közgyűlés következő ülésén tovább növelhet. Tavaly általános tesztelés nélkül nyitotta ki az állam az iskolákat. Ez idén nem történhet meg Kaposváron. A kormányfő tavaly szeptemberi beszédében a halottak számát vette alapul a védekezés megfelelőségének megítéléséhez. Tényekkel nem érdemes vitatkozni.

Idén még egy súlyos válság érte a lakosságot, ez a brutális méretű áremelkedés. Nyugdíjkorrekció, 13. havi nyugdíj, minimálbér emelés ellenére az élelmiszerek, gyógyszerek, szolgáltatások olyan mértékben emelkedtek, hogy a lemondás kora jött el. Először a szolgáltatásokat veszik ritkábban igénybe, majd a szórakozás, nyaralás, és mellette az olcsóbb élelmiszer vásárlása jön. Ez a folyamat végig tarol az egész gazdaságon. Az építőanyagárak drágulása az állami beavatkozás durva következménye. A gyerekeseknek juttatott közpénz az építőanyagkereskedők zsebébe vándorol. A kormányfő érzékelve a tarthatatlan áremelkedést gazdasági operatív törzset hozott létre a külügyminiszter vezetésével.

A lakosság rosszabb anyagi helyzete, a helyi gazdaság számára a vásárlóerő csökkenését jelenti. A beruházásaink pályázati forrásokból valósulnak meg zömmel, de a ma költségvetése, holnap már nem érvényes. Vagy a drágulást az itt élők fizetik meg, vagy visszaesik a beruházások száma.

A világjárvány 4. hullámának kezdetén, drasztikus áremelkedések idején ez legyen a szemünk előtt, amikor a képviselők többsége dönt felesleges milliós parkolóóra vásárlásról, több tíz milliós rózsaalagutakról és aluljárófestésről, járványszakértő helyett volt foci klub vezető polgármesteri megbízotti milliós díjazásáról és folytathatnám.

Az olimpiai sikerek, a közös szurkolás önfeledt öröme erőt ad a viszontagságok leküzdéséhez. A képviselő feladata a közjó szolgálata. Ehhez kívánok az őszi ülésszakra tartalmas vitákat és bölcs döntéseket.

Köszönöm, hogy meghallgattak.