A nem önkormányzati üzlethelyiségben működő és nem a vendéglátásban dolgozók, milyen önkormányzati segítséget kaptak?

Interpelláció

Tisztelt Polgármester úr!

Polgármester úr a kaposváriak védelme érdekében kérdezem:

A tesztelés nélkül elindított tanév, a szájmaszk és fertőtlenítő szerek hatósági ár megállapításának hiánya miatt ellehetetlenített tömeges egyéni védekezés, és a hazai lakosság általános rossz állapota miatt a 2. és 3. hullám tragikus következményekkel járt. A védekezés szervezetlensége és elégtelensége általános bezáráshoz vezetett pedig nemzetközi jó gyakorlatok mutatták, hogy 3 fertőzött regisztrálását követően, a 3 napos teljes lezárás melletti eredményes kontaktkutatás és karantén elrendelése után teljes nyitás következett, mindez egy kétmilliós városban.

A több tízezres halálozás hazánkban, a megfertőzőtek egészségromlása, posztcovid tünetei, mellett komoly érvágást jelentett a járvány a gazdaságnak.

A vendéglátó egységek teraszbérleti díját elengedte a város, amelyek télen zárva tartottak mindig, a járvány tetőzésével pedig teljes tilalom lépett életbe. Az önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségekben működő éttermek és kávézók bérlői 2020. november 1-től 90 %-os kedvezményt kaptak, feltéve, ha nem bocsátanak el dolgozót és a béreket sem csökkentik. Ezen feltétel kikötése sok vállalkozásnak vállalhatatlan volt, hiszen bevétel nélkül nem tudtak miből bért fizetni.

A hangzatos segítség, hogy alakult számokban?

A nem önkormányzati üzlethelyiségben működő és nem a vendéglátásban dolgozók, milyen önkormányzati segítséget kaptak?

Hány vállalkozás teljesítette, hogy nem bocsátottak el dolgozót és a béreket sem csökkentették, illetve alacsonyabb napi munkaóra meghatározásával sem csökkentették a béreket?

Fentiek alapján, hány vállalkozás, milyen összegű és hány munkavállalót érintő önkormányzati segítségben részesült? Ezek listáját hol lehet megtekinteni?

Az alkalmazotti körben az otthoni munkavégzésre alkalmas munkaköröket mikor határozta meg az önkormányzat, annak intézményei és illetve gazdálkodó szervezetei?

Hány fő és milyen összegben részesült veszélyességi pótlékban, akik olyan munkaköröket töltenek be, amely otthoni munkavégzés keretében nem végezhető?

Hány ember vesztette el a munkáját? A minimális három hónapos álláskeresési támogatás utalásáig milyen összegű önkormányzati segítséget kaptak a jövedelem nélkül maradt dolgozók?

Várjuk megtisztelő válaszát.

Kaposvár, 2021. június 14.                Tisztelettel:

dr. Nadrai Norbert József képviselő

 

 

Javaslom, hogy a Közgyűlés ne fogadja el választ és bízza meg az erre a feladatra alkalmas gazdaság területért felelős alpolgármestert a gazdálkodási védelmi terv kidolgozására és közzétételére a járvány megszűntéig. Tegye közzé az önkormányzati körben az otthoni munkavégzésre alkalmas munkaköröket rögzítve, hogy milyen feltételek teljesülése alapján automatikusan és nem egyszemélyi döntéstől függően elrendelt a távolléti munkavégzés. Járvány idején ez az élet- és egészségvédelmi intézkedés hatékony a fertőzés kockázatának csökkentésére, és a gazdaság leállásának megakadályozására. Tegye közzé az önkormányzati körben mely munkakörök nem végezhetők otthonról és rögzítse a veszélyességi pótlék mértékét, amelyet az állam általi megtérítés érdekében tárgyalást kezdeményezve igényeljen meg az Európai Unió helyreállítási alapjából a Magyarországnak juttatott forrásból.

Válasza nem elfogadható, a járvány eddigi időszaka alatt több hónapos késlekedés miatti kényszerű bezárás miatt súlyos veszteség érte a kaposvári kis vállalkozásokat.