OKOS NYUGDÍJAS VAGY OKOS NYOMKÖVETŐ?

LÁTSZATKELTÉS - PROPAGANDA

https://rtl.hu/hirado/2022/03/30/veszhivo-fidesz-kampany-idos-beteg-asszony

https://kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2023/07/29/gondosora.html (megnézni e linket be kell másolni a keresőbe)

A kampányvideó azt a látszatot kelti, hogy a kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő személyesen közreműködött a gondosórához, de kiderül, a nyugdíjas holnap lesz egy hete, hogy megkapta az órát. Mi van, ha a hat nap alatt esik el a nyugdíjas, amíg nem érkezik meg kamerával a képviselőnő?

IDŐSEK VÉDELME CSALÓK ELLEN - ADATVÉDELEM

A kampányvideó legnagyobb problémája az adatkezelés veszélyeire történő felhívás elmaradása. A 75 éves nyugdíjast telefonon hívták fel, tehát nem Ő kezdeményezte az igénylést. Nem tudhatta ki van a vonal másik végén!!! A rendőrkapitány külön felhívta a képviselők és a közvélemény figyelmét a Közgyűlésen a távkommunikációs eszközökön történő csalásokról. TELEFONON SOHA NE ADJUNK MEG SZEMÉLYES ADATOKAT, HA ISMERETLENEK FELHÍVNAK!!! Ezt a képviselőnek el kellett volna mondani, ha egy idős embert tájékoztat.

A telefonáló miután a felhívott nyugdíjassal megállapodik, hogy igényli az ingyenes (ez kulcsszó a fokozott óvatosságra) eszközt, javasolja a férjének is igényeljen. (ez azt mutatja rengeteg eszköz van és a cél, hogy minél többen legyenek ellátva ezzel a nyomkövetővel, amely képes egyoldalúan beszélni is hozzájuk anélkül, hogy megszakíthatnák azt)

INGYENES?

 A kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő elmondja, hogy ez egy támogatott program, tehát az ingyenesség közpénzből valósul meg, de az nem derül ki, hogy valójában mennyibe kerül az adófizetőknek. (ne felejtsük el a nyugdíjas is fizet adót, kommunális adó mellett minden bevásárlásnál, tankolásnál, gyógyszer-vásárlásnál, rezsiszámlánál a legtöbbször 27%-os ÁFA-t fizet) NINCS INGYEN SEMMI, AZ IDŐSEK EZT MÁR MEGTAPASZTALTÁK. INGYEN CUKORKÁT CSAK A GYEREKEK HISZIK EL, AMIT A MIKULÁS VAGY A NYUSZI HOZ.

POLITIKAI KAMPÁNYESZKÖZ VESZÉLYE

A kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő elmondja, hogy a program gyerekbetegségét kiheverte, de nem tájékoztatja a nyugdíjast, hogy a 2022. évi országgyűlési kampányban pártja képviselői szólaltak meg időseknek adott táv-segélyhívó eszközökön, amely beszélgetést nem a tulajdonos kezdeményezte, csak váratlanul megszólalt az okos eszköz. Ráadásul, mivel az eszközön csak egy gomb van a bejövő hívást le sem tudja állítani a tulajdonosa. A Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult ez ügyben az egyik nyugdíjas fia, amelynek részleteiről a sajtó beszámolt.

Gondoljunk bele, amikor a nyugdíjas kedvenc sorozatát nézi, amelyben egy milliárdos luxusjachton koktélokat szopogat válása után nála fiatalabb nővel. Eközben váratlanul a karjára csatolt segélyhívón megszólal a képviselőjelölt és a csirkefarhát hatósági ára megszüntetésének indokoltságáról beszél vagy a jól élő nyugdíjasokról, gyerekes családokról áradozik.

POSTÁSOK KÖVETÉSE

 A kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő elmondja, hogy: „látjuk, hogy a postások folyamatosan hordják, egy nap 40-50 órát is kihordanak." Honnan látja egy önkormányzati képviselő, hogy a postások kiknek és mit visznek ki? Miért csak ez az egy képviselő látja? Az itt élők örülnek annak, hogy a kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő látja, mit visznek a postások? Ha tudja, hogy a postás viszi ki a telefonon ajánlott órát, miért megy el az egyik nyugdíjashoz és ismerteti a doboz tartalmát? A közel egy hete megkapott csomag részletes leírását a 75 éves asszony önállóan is tudja értelmezni, hiszen egyetlen gombbal rendelkezik.

NE ADJ ISTEN SZERV ÉRTESÍTÉSE

A kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő elmondja azt is, hogy a diszpécser (nem egy gondozó) dönti el, mentőt, rohammentőt, „ne adj Isten más szervet” vagy a rokonát értesíti." De mi az a „ne adj Isten más szerv”?

VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG

ÖNKORMÁNYZATI GONDOZÓ VAGY MAGÁNSZOLGÁLTÓI DISZPÉCSER

A kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő a Népjóléti Bizottság tagja, tisztában kell lennie az önkormányzat által biztosított jelzőrendszeres segítségnyújtással, ahol egy gondozó értesül a segélyhívásról és szakszerű segítséget tud nyújtani. Ez évtizedek óta rendelkezésre áll, mégsem ad választási lehetőséget a nyugdíjasnak, bemutatva az előnyöket és a veszélyeket az adatvédelem terén (nyomkövető funkció, politikai kampányra használhatóság)

NYOMKÖVETŐ

A kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő elmondja végül, hogy az órába GPS van beszerelve, ami annyit jelent, ha nem tudja megmondani a viselője hol van, akkor is érzékelik GPS-en keresztül. Tehát az eszköz alkalmas arra, hogy kövesse, merre jár a nyugdíjas. Technikailag képes arra, hogy észlelje, hogy elment-e szavazni vagy sem. Szerencsére azt nem, hogy kire szavaz.

MENJ ARRÉBB?

A kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő utolsó tanácsa: "Ha TE hívást indítasz...ha a GPS jel kicsit gyengébb, odébb kell menned." Mitől okosabb a gondosóra, mint a telefonon egy gombbal is hívható segítség, ha oda kell menni, ahol elég erős a jel?

Magázó vagy tegező forma?

A kampányvideó első felében magázó formát használ a kaposvári többségi frakcióhoz tartozó képviselőnő a 75 éves nyugdíjassal, majd a második felében végig tegezi, jelezve, hogy itt egy meglévő közelebbi viszonyról van szó.

A magyar nyelvben lekezelő, ha egy magázott, főleg idősebb hölgyet letegeznek és sértést jelen, ha az addig tegező viszonyban lévők egyike magázni kezdi a másikat, különösen egy beszélgetésen belül.

MAGÁZÓ RÉSZ

"Megérkezett Gizi néni gondosórája...minden kincset megérő (ez mit jelenhet, ha ingyenes, mégis mi fizetjük?) gondosóra."

"Ha eltetszik esni (senkinek se tetszik, ha elesik, csak a gúnyolódóknak, internetes vidók), anélkül, hogy Ön jelezne...már megy is a jelzés a diszpécser-szolgálatnak, hogy Ön elesett."

...támogatott program...minden gyerekbetegségét kiheverte...látjuk, hogy a postások folyamatosan hordják, egy nap 40-50 órát is kihordanak."

"...karra és nyakba egy nyakpánttal, amelyik Önnek kényelmesebb"

"....teljesen simán, hozzá tetszik férni"

Honnan értesült a gondosóráról? 

Gizi néni: „Éngem felhívtak telefonon, és telefonon kellett megrendelni és megadni az adatokat...sőt a férjemnek is mondták...és Őneki is mondták rendeljek...de az övét nem hozták meg...az enyémet meghozták HOLNAP LESZ EGY HETE."

"Gizi néni nyakba rakjuk vagy a kezére?

TEGEZŐ RÉSZ

Kérem szépen a kezedet...”  „...amikor teszed fel, vigyázz le ne essen." "Nem a kontakt telefonszámot, amit megadtál...” „Megkérdezi mi a probléma és elmondod neki" "...és Ő eldönti mentőt, rohammentőt, ne adj Isten más szervet (ez melyik szerv?) vagy a rokonodat" "…egyszer elkezd veled beszélgetni, anélkül, hogy megszólalnál."

"…az órába GPS van beszerelve, ez annyit jelent, hogy ha nem tudod megmondani éppen pontosan, hogy hol vagy, akkor is érzékelik GPS-en keresztül" "Ha TE hívást indítasz...ha a GPS jel kicsit gyengébb, odébb kell menned." 

ZÁRÓKÉP

A felvétel végén a gondosórával a nyakában sétál az, aki a kezére kérte felhelyezni az órát. (mindegy mit akar/akarsz, ez van)