Újabb görpark a válság idején, kivitelezés: ár ? Körbe vizesárok: ár?

INTERPELLÁCIÓ

Polgármester úr!

Az itt élők képviseletében kérdezem:

A Közgyűlés 190/2021. (XII. 16.) önkormányzati határozat: 2. pontja alapján az alábbi döntést hozta:” A Közgyűlés úgy határozott, hogy a Városligetben az Országos Bringapark Program keretében megvalósítandó kerékpáros pumpapálya kialakításáról benyújtott pályázat összköltsége bruttó 46.872.398,- forint, a Támogató bruttó 20 millió forint összegű támogatásának biztosítása mellett a megvalósításhoz szükséges bruttó 26.872.398,- forint önerőt biztosítja az Önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének 24. számú céltartalék mellékletében „KOMÉTA részvények visszavásárlásából megvalósítandó infrastrukturális fejlesztések” megnevezésű elkülönített keret terhére.”

Egy hónappal később az önerő 48 millió lett a 2022. évi költségvetésben, majd 73 millióról beszélt összköltségként. Kérdésemre válaszolva Polgármester úr betegsége alatt alpolgármester úr az alábbi választ adta: „a pumpapark költségeinek különbségét a tereprendezési költségek okozzák.” Mennyibe kerül pontosan az itt élőknek az újabb görpark a megélhetési válság idején? Bruttó 20 milliós támogatásért a hatósági árak bevezetése után felelőtlen döntés volt-e több mint 50 milliót elszórni az itt élők pénzéből? Mit szólnak az itt élők, az intézmények és cégek vezetői a megtakarítási javaslataik leadásakor, amikor látják, hogy máshol ömlik a pénz a válságban nem létfontosságú luxusra? A 100 méterre lévő pár éve korszerűsített görpark és a mellette lévő földes ugrató dombok nem szolgálták volna az igényeket, mint eddig a válság idején? Kíván-e bocsánatot kérni az itt élőktől és azoktól, akiknek a figyelmeztetésével, ellenszavazatával többször is szembe helyezkedve átverte a pénzszóró javaslatát? Mikor teszik rendbe az elhanyagolt, mocskos, Pablo Escobar kongresszusi képviselő nevével virító jelenlegi görparkot? Mi indokolta, hogy négy padot, két szemetest és biciklitartót helyezzenek ki a sárba az új görpark építkezése alatt?

Polgármester „megcsúszott” időben, - életében először, az általa meghatározott szünet végén nem jött be a novemberi Közgyűlésre - így Borhi Zsombor alpolgármester olvasta fel a választ levezetőként: „a kerékpáros pumpapálya megvalósításáról még jóval a gazdasági válság előtt 2021 decemberében döntöttünk a kaposvári fiatalok kérésére. A beruházás teljes mértékben beleillik Kaposvár hosszú távú fejlesztési elképzeléseibe. A pálya megvalósításának összköltsége szerződés szerint 46.872.398, - forint, a pálya melletti terület rendezésének költsége 20.548.600, - forint, amely összesen 67.420.998, - forint. A pálya megépítésével eltűnik a Városliget utolsó mocsaras, nádassal benőtt elhanyagolt területe. A korábban megépült görpark nem tudja kiszolgálni a megnövekedett és jellegében teljesen más igényeket. A park tervezésekor úgy ítélték meg, hogy a kihelyezett padok a használók kényelmét, a szemetesek a park tisztaságát szolgálják.”

 

Az összesen 67.420.998 forint elpazarlásával épített buckák, békanyálas, posványos vizesárokkal körben, sártengerré vált járdával a válság idejen kinek a felelőssége? Az összköltségen kívül mennyiért vette meg az önkormányzat a mocsaras magántulajdonban lévő területet a Városliget ezen részén?

 

Miért kényszerítette a helyettesét valótlanság felolvasására? A kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, farhát és 2,8 százalékos tehéntej esetén a kormány az árakat a 2021. október 15-i szinten rögzítette, a benzinárstopot 2021. november 15-én jelentette be.

A Közgyűlés 2021. december 16-án döntött az Ön javaslatára a meglévő Városligeti görparkhoz közel újabb építéséhez 26.872.398, - forint önerőt biztosításáról, amelyet az Ön betegsége alatt távollétében, javaslatára 48 millióra nőtt egy hónap után a költségvetés elfogadásakor.

A megvalósítás alapján az itt élők szerint elképesztő áron és minőségben készült luxusberuházásért a válság idején ki a felelős? A járda sártengerben áll, az autóútra sem lehet kijutni a vízzel teli csapadékvízárok miatt. A négy pad a szemetes és biciklitartó vízben áll, körben posványos víz és mocsaras terület. Mindez abban az időszakban, amikor a közvilágítási oszlopok közel felét lekapcsoltatta és sötétségbe borította Kaposvárt.  

 

Mikor fizeti be saját vagyonából az önkormányzat kasszájába a megmagyarázhatatlanul drága, felesleges luxusberuházásra elszórt pénzt, amely az itt élők közvilágításra, járdajavításra költenének?

 

Mikor javítják ki a temetőbe vezető Városliget nyugati oldalán lévő járdát? Mikor csapolják le a vizet a környékről? Mikor tisztítják ki a csapadékvízárkot?  

 

Az itt élők pénzének elszórása a polgármester őszinte válaszát igényli.

Kaposvár, 2023. január 23.               Köszönti:    

 Dr. Nadrai Norbert József                                                 

képviselő

 

"Szita Károly polgármester válaszában elmondta, hogy a kaposvári fiatalok kérték ezt a beruházást. Január 19-én kezdődött meg a csapadékvíz elvezetési munka."

"Szita Károly polgármester elfoglaltsága miatt elhagyta az üléstermet és átadta a szót Borhi Zsombor alpolgármesternek az ülés további vezetésére."