utcai kocsmázás INTERPELLÁCIÓ

 

Szeptemberi interpellációmra adott válaszával az itt élőknek régóta bosszúságot okozó jelenséget lerázta magáról, mint kutya a vizet. Akkor elmondtam, hogy az itt élőket a város több pontján felháborítja a közterületen, parkokban, utcára kihelyezett padokon történő „kocsmázás” a Nemzeti Dohányboltok és az este is nyitva tartó kisboltok környékén. A Donnerben a Bartók utca elején, a Kanizsai utca elején lévő 10 emeletes alatt, a Madár utcai pavilonsor előtt, a Sávháznál és ami a legszörnyűbb a Petőfi téren.

A Petőfi tér egy négysávos út melletti átjáró tér volt, ahol nem voltak padok, most végig a növényzet melletti padka lécekkel borítva, valamint fehér nagy ülőkék, de inkább fekvésre használt utcabútorokat helyeztek ki. Ezzel sikerül a pesti nyugati téri lepukkant hangulatát megteremteni. A bekamerázott téren a rendőrség egy időben folyamatosan kijárt ellenőrizni, igazoltatni, de az elmúlt hónapok jelzik, hogy ezzel a módszerrel nem lehet rendet tartani. Hiába a drága üzemeltetésű köztéri kamerák, amelyekből egy főre talán Kaposváron jut a legtöbb. Ez meg is látszik a költségvetésen, évi 52 millióba kerül a működtetésük. De nem látszik meg a közterületek rendjén a mindennapok során. Most további bővítést tervez anélkül, hogy a jelenlegi hatékonyságát bemutatná a Közgyűlésnek és az itt élőknek.

Mit tesz a közterületen kialakult kocsmázások megszüntetése érdekében? Mikor nyernek nyugalmat végre az itt élők?

A polgármester elmondta, hogy „újabb kamerákat fognak kihelyezni a következő

évi költségvetésből. Erre kér majd forrást biztosítani. Másrészről a Vöröskereszt a feladatgazda, a Közterület-felügyelettel és a Rendőrséggel közösen kell, hogy ellássák ezt a munkát. Segítséget kért képviselő úrtól, hogy amennyiben ilyen helyzeteket tapasztal – vannak ilyenek, tapasztalja ő is – ne várjon két hónapot, amíg közgyűlés lesz, hívja a rendőrséget azonnal.”

A választ nem fogadtam el, mert ugyanazt a panelfordulatot alkalmazta a fórumokon is, hogy

jelezték volna előbb. A kamerák ott vannak, látják az állapotokat, nem tudják megoldani eseti intézkedéssel. Nem változott semmi, eddig is ez volt, ezután is ez lesz. Új dolgot kell kitalálni.

Felszólították az üzlettulajdonosokat, hogy maguk előtt tartsanak rendet? A kocsmák a válság miatt sorra zárnak be, de a törzsközönségnek igénye van a beszélgetésre, így az utcán vagy padokon italoznak?

Mikor szerez érvényt és tartatja be a szeszes ital közterületen történő fogyasztásának szabályozásáról szóló 9/2021. (III. 8.) önkormányzati rendeletet, mely szerint közterületen szeszes italt fogyasztani tilos. A rendelet szerint a tilalom megszegőjével szemben a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben meghatározott jogkövetkezményt kell alkalmazni.

Hány esetben és esetenként, milyen összegű bírságot szabtak ki? Mit kell változtatni a bírságolási és ellenőrzési gyakorlaton? Milyen intézkedést foganatosítottak az érintett üzletekkel szemben? Korlátozható-e az üzletek nyitva tartása, hogy az esti órákban ne alakuljon ki kocsmahangulat a környéken?

Kaposvár, 2023. november 26.                     

Tisztelettel:

Dr. Nadrai Norbert József

                                                                                                              képviselő