VÁLTOZÁSOK, VÁLASZTÁSOK napirend utáni felszólalás

            

Kedves Kaposváriak!

Egy év van vissza az öt éves önkormányzati ciklusból. Az utolsó négy és fél hónap úgy telik el, hogy lesznek mandátumukat töltő képviselők, akik szavaznak, döntéseket hoznak és újonnan megválasztott várakozók, valamint újraválasztottak.

A képviselő-testületi munka és a pártpolitika nagyon eltér egymástól, azonban a politikai kampányt lezáró választások után dolgozni kell, működtetni a várost és védeni az itt élők érdekeit. Erős önkormányzat az, ahol az itt élők mondják meg mit akarnak, nem széttárt karú bábokat, akik az emberi félelemre alapozva hárítják el a döntéshozatal felelősségét, a felelős gazdálkodást. Több év és évtized után nem lehet mindent a külső tényezőkre fogni, migránsokra, járványra, háborúra, a szövetségeseinkkel, az európai és észak-atlanti közösséggel folytatott harcra.

          A változás igénye erős Kaposváron, a buszok régi számozását és bevált menetrendet akarják, nem bukott elektronikus bicikli rendszert okostelefonnal, applikációval, bankkártya fizetéssel. Nem akarnak körjáratos turistabuszokat, sem 80 millióért körbe-körbe néhány buckán körözni a pumpapályán, talán 80 ezret megérne válság után.

          Világos járdákat akarnak, nem milliárdokért kicserélt lámpákat, ami keveset fogyaszt, de túl magasra rakva fénye elenyész, sötétbe borítva a várost.

          Közbiztonságot akarnak, nem még több kamerával annak hamis ígéretét évi 52 millió működtetési költségért. A túl sok kamera a felderítésben segít, de nem abban, hogy biztonságban éljünk, ahhoz hús-vér rendőr kell.

          Tiszta ivóvizet akarnak hosszútávon, nem lerohasztott vezetékeket, büdös, zavaros vizet, amelyre azt mondják: Olcsó húsnak híg a leve, igyátok.

          Utcaseprőt, parkőrt akarnak, nem éhbérért közmunkásokat és láthatatlan hiper-szuper takarítógépeket. Tiszta utcákat, tereket, NEM elszáradt fákat, metszett lombkoronát, nem bujkálni esernyővel a fák alatt.

          Magasabb béreket, hogy ne szakadjon szét a család a külföldi munkavállalással, nem azok több évtizedes hamis ígéretét hallgatni, látva, hogy egyre kevesebbet tudnak vásárolni a munkájukért kapott bérért, vagy nyugdíjért. Ezzel szemben a városvezetők milliós havija a válság alatt fejenként havi több mint 300.000 forinttal emelkedett. Ázsiai gazdasági menekültek nem hoznak magasabb béreket, a gyárak által fizetett helyi adó a helyi politikai érdekkör döntésébe kerül. Az itt élők panaszára csepegtetnek némi morzsát. De, ha a kormány gondol egyet elviszi a felét vagy az egészet. Kiszámíthatatlan az élet.

VÁLTOZZ, VÁLTOZTASS, FEJLŐDJ enélkül minden marad a régiben, bármennyi gyermek születik, a fiatalok elmennek, az idősek magukra maradnak. Ha 2030-ra tervezik az egészséges várost, akkor most a város beteg. 30 éve megkövült rendszer. Kalandozz Kaposváron plakátok mindenütt sok pénzért, menj gyalog, busz nem mostanában jön veszteségért.

A változáshoz tudás és munka kell, nem mindent elfedő propagandaplakátok, búfelejtő bulik. A város tudással bíró és alkotni képes ereje távol tartja magát a döntésektől, helyükre ködös eszményképben vakul hívők töltik meg a bizottságokat, a cégek felügyelő bizottságait.

9 hónap múlva választás, az új testület munkáját nem a pártok, hanem az itt élők által megválasztott emberek határozzák meg, nagy tudású és munkabírású értékrendet követők vagy vakul hívők alakítják a város jövőjét. Tessék választani, részt vesznek a jövő alakításában vagy átengedik azoknak, aki szívesen alakítják tovább Önök helyett.

Köszönöm, hogy meghallgattak.