ZAVAROS VÍZ

interpelláció

Tisztelt Polgármester úr!

A város több pontján jeleztek vízminőségi problémát Dózsa György utca, Iskola köz, Hársfa utca, Iszák utca. A lakók elmondása szerint zavaros, néhol büdös, illetve az edényekben tárolt víz nyomot hagy.

Milyen rendszerességgel mosta a szolgáltató a vezetékrendszert, hogy a lerakodott vasoxidot eltávolítsa az állami árbefagyasztás előtt és 2022. évben? Igaz az, hogy a rezsicsökkentésnek nevezett 2014. évi választások előtti politikaikampány árát, most érzik a lakók?

Mennyi fejlesztés maradt el a politikai árbeavatkozás miatt? Mennyibe kerül ez az adófizetőknek? Mennyi öntöttvas és azbesztes vezeték van a városban? Melyik évben cseréli ki ezeket az állam? Az átadási megállapodás milyen jogi garanciákat tartalmaz a már tiltott azbesztes vezetékek cseréjére? Milyen egészségkárosító hatása van az azbesztnek? Mikor kaptak tájékoztatást azok a lakók az egészségügyi kockázatokról, akik ilyen vezetéken kapják az ívóvizet? Az elmúlt 30 évben miért nem cseréltette ki ezeket a vezetékeket? A költségvetésnek értékrenden kell alapulnia. Nem gondolja, hogy a 1,2 md Ft-os közbringa, amelyből negyed milliárdot költene a bukott elektromos biciklikre, és a pár buckából álló 80 milliós pumpapálya vagy a négy városvezető milliós havijának fejenként havi több mint 300.00 forintos emelése előtt kell elvégezni az azbesztes vezetékek cseréjét? A 30 év alatt volt olyan időszak, amikor nem lehetett az itt élőkben félelmet keltő szörnyűségre hárítani a pazarló költségvetés felelősségét? Amikor nem volt Kaposváron migráns áradat, teszteléssel csökkenthető fertőző járvány, közvetlen háborús veszély, hibás gazdaságpolitika miatt Európában kiugró áremelkedés, amely a nyugdíjak, bérek értkének csökkenéséhez vezetett. Hogy képzeli Kaposvár 2030-ban a legegészségesebb szlogenjének megvalósulását az azbesztes vezetékek cseréje nélkül?

Várjuk tényszerű válaszát.

Kaposvár, 2023. szeptember 16.

Köszönti: 

                                                                                                                              Dr. Nadrai Norbert József                                 

                                                     képviselő