Napirend utáni hozzászólás 2023.11.30.

Tisztelt Kaposváriak!

Felelősség ez a kulcsszó, amiről beszélni akarok a Közgyűlés és szerveinek működése kapcsán. Felelősségünk legjobb tudásunk szerint az itt élők életét jobbá tenni.

Felelősséggel tartozunk az itt élők közös tulajdonáért, az ivóvíz-szolgáltatásért, a közvilágítás lekapcsolásáért, egy épület eladásáért, valamint a költségvetési pénz és pályázati források felhasználásáért. A felelős gazdálkodás tiszta várost eredményez a közterületeken és a közéletben, nem kampányvideókat négy éven keresztül egy-egy alkalommal történt eseményről. Nem 80 milliós kerékpárbuckákat a mocsaras területen vagy bukott, az itt élők által nem kért 250 milliós közbringát, ahol ismét háttérbe szorítva a Donner, a Cser, Tüskevár, Kaposfüred, Toponár, Töröcske a Kecelhegy, az Ivánfahegy és Kaposszentjakab.

Felelősségvállalás az 5 éves programért. A bérek és nyugdíjak vásárlóértéke csökkent, ma nem tudnak az itt élők ugyanannyit vásárolni belőle, mint 4 évvel vagy egy évvel ezelőtt. A soha ennyi nem volt, négy városvezető milliós havija fejenként több mint 300.000 forinttal nőtt a válság alatt. Sokan nem kapnak annyit egy hónapban, mint a vezetői béremelés. A városvezetők ezért érzéketlenek a nélkülözésre és költenek luxusra.

Felelősség Kaposvár lakóinak fogyatkozásáért 6.848 kaposvárival kevesebb. 10 év alatt 10% csökkenés. A dolgozók több mint fele nem kaposvári és most több mint ezer ázsiai szervezett betelepítése állami támogatással az itt élők pénzéből behívott keleti gyárak miatt.

Felelősség az itt élőknek az akaratának képviseletére, ehhez a költségvetés előtt évtizedekig megtartott közmeghallgatás kell és nem adatbázis-építésre alkalmas értelmetlen városi konzultációs ívekre.

A képviselő felelőssége, hogy indítványokat tegyen részt vegyen a jogalkotásban, és kérdezzen részt vegyen a végrehajtó ellenőrzésében. A végrehajtó felelőssége, hogy ne akadályozza a képviselet ellátását. Példátlan a város történetében, hogy a képviselői indítványomat szándékosan visszatartják és nem bocsátják a tárgyaló testület elé. Az írásban benyújtott kérdésre készült, írásbeli választ pedig nem adják ki. Ezek nem nyilvánosak Kaposváron.

Felelőssége a polgármesternek az általa összehívott ülés levezetése, ha nem képes rá átadni a három helyettese egyikének. Felelőssége van, ha a képviselő írásban benyújtott javaslatát átírja vagy kihúz belőle. Ilyen eddig nem volt, szintet lépett.

Felelősség a vezető erénye, nélküle csak egy poszt bitorlója. Szabados Péter, Baka József, Ozsváth Ferenc, Farkas István felelősséget vállaltak, de nem lesz róluk korszak elnevezve. Ami minél hosszabb, annál nagyobb a veszélye, hogy a fényt egyre több árnyék borítja be, a sötétség lesz jellemzője.

A szociális támogatások emelése, a jogosultak körének bővítése harmadszori nekifutásra, és az emelt minimálbér csak jövőre jelentkezik, hirdetve, hogy a választási kampány hónapjai jönnek.

Advent jön a fények hónapja, forduljunk el a sötétségtől, ami rosszkedvűvé tesz.

Felelőssége az embernek a hagyományokat tovább vinni. Ennek a Közgyűlésnek felelőssége, hogy a hagyományait, szokásait megtagadta.

Köszönöm a hivatal dolgozóinak felelősségteljes munkáját és az üdvözlő kártyát, amely emlékeztet arra a világra, amikor egy nagy fehér asztalnál ültek a Közgyűlés tagjai az év végén. Amikor Baka Jóska bátyám szólt a pulpitusról: Itt a busz értünk menjünk már innen. Közös étkezés, dalolás, mulatás. (Lova, lova, lova viszi messzire, igyenest a kerek erdő mélyére…)

Kívánok minden képviselőnek a saját körében eltöltött szép karácsonyt! Kívánom, hogy a következő karácsonyt hagyományainkhoz hűen közösen a kaposváriak körében üljük meg, mert ez a mi közös felelősségünk!

Köszönöm, hogy meghallgattak!