2021.február 25-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

A koronavírus járvány harmadik hulláma emelkedést mutat. 4385 új fertőzött egy nap alatt. A helyi áldozatok számáról a kaposváriak a mai napig nem kaptak tájékoztatást. Nincs felelős helyi vezető, aki kiáll és a közösség nevében részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak. A Közgyűlés tagjaként megtettem többször közösségi oldalamon. A Közgyűlési napirendeket megelőzően a többször nyilvánossá tett járvánnyal kapcsolatos javaslataimat ismét beterjesztem.

Előválasztás I.

A többség régóta változásra szavaz Kaposváron, mégsem nyer. A választóknak elege van az alkalmatlan vagy eleve vesztésre játszó jelöltekből, pártokból. Az egy kihívó jelölt kiválasztásáig két bukás árán eljutottak. Ezért folytatom az előző kampányokban kezdett választási rendszer összefüggéseinek ismertetését. Lépjünk tovább.

Városházi részvétnyilvánítás

13.636 áldozat a mai napig hazánkban, köztük a helyi áldozatok. A koronavírus járvány hazai és kaposvári áldozatainak száma egyre növekszik.

2021.január 28-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

2021. egyszemélyi költségvetés online közmeghallgatás, és közzétett könyvvizsgálói vélemény nélkül. Takarékosság és rend a javaslataim lényege. A mellékelt fotók mutatják nincs rend a városban, és a költségvetés egyes tételei elhagyandóak, ha járványköltségvetést hirdet az előterjesztő. Ez nem az!

BESZÁMOLÓ 2019.X.- 2020.XII. frissítés

Az éves beszámoló kiegészítve az októberi és novemberi számokkal. A "Felszólalások" címke alatt olvashatók az indítványok a közgyűlési véleményekben, az "Interpellációknál" pedig a járványügyi kérdések. Ha nem találta ezeket a helyi sajtóban nem az Ön készülékében van a hiba.

KIMMEL

2020 Advent idején a mobilomra egy kör-sms érkezett: „Üdvözlöm! Ez év végén befejezem üzleti tevékenységemet. Ha szeretne még valamit készíttetni, kérem e héten jelezzen Kimmel Ági”

2020. november 26-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

Nincs távdöntéshozatal, nincs veszélyességi pótlék azoknak, akik nem tudnak távmunkában dolgozni. Több hónapos késedelem a védekezésben. A tesztelési javaslatomat egyhangúlag támogatta a kisebbség, a Közgyűlési többség elutasította. A késedelem nem helyrehozható, ma 153 ember halt meg a koronavírus miatt, tegnap 135 ember. Napi több ezer új fertőzött. Veszélyhelyzet alatti 3. Közgyűlés, amelyhez 79 javaslatot fogalmaztam meg. A kivételezettek parkolását most nem a kaposváriak fizetik, a vírussal együtt tűnjön el ez a posztkommunista privilégium, harmadszor teszek rá javaslatot. Most a polgármester dönt egyedül nincs szavazás.

Magdi (titkárnőmnek)

Vannak dolgok, amit csak veled beszéltem meg. Hogy beszéljem meg veled, hogy meghaltál?

2020. október 28-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

A Közgyűlés megalakulásának 30. évfordulója jól jelzi az önkormányzatiság állapotát. Meccs, színház lehet, ünnepi ülés az eddigi összes képviselővel nem. Míg a 2015.évi munkaterv tartalmazta az ünnepi ülést, tervezve azt már előző évben. A 2020.évi munkatervben már nem is szerepelt.

Az októberi 10 napos leállás alatt miért nem működött az online közvetítés a színházban más darab játszásával vagy másod szereposztásban?

Kérdésre a válasz: - A színészek betegek a portás nem játszhatja el a szerepet.​​ 30 évi gyakorlat után írásban választ nem kaphat a képviselő.

Ön szerint a szabadban lehet biztonságosan sportolni vagy az edzőtermekben?

Kérdésre a válasz: - Szabadban! Szabadban teniszezem. Részletek majd egyszer a jegyzőkönyvben. 30 évi gyakorlat után írásban választ nem kaphat a képviselő.

Van ahol idős, beteg családtagok együtt élnek a diákkorúakkal, nem tartja indokoltnak az online oktatás lehetőségének biztosítását?

Kérdésre a válasz: - Nem az önkormányzat dolga!!! Őszi szünet van. Jó pihenést! Részletek majd egyszer a jegyzőkönyvben. 30 évi gyakorlat után írásban választ nem kaphat a képviselő.

Hány tesztet végeztek Kaposváron az első és második hullámban? Tegnap mennyit teszteltek?

Kérdésre a válasz: - Nem az önkormányzat dolga!!! Részletek majd egyszer a jegyzőkönyvben. 30 évi gyakorlat után írásban választ nem kaphat a képviselő.

NAPIREND UTÁNI FELSZÓLALÁS 2020.10.28. 30 éve alakult meg a Közgyűlés

E napirend utáni hozzászólás keretében szeretném kifejezni köszönetemet minden kaposvári polgárnak, akikből áll az önkormányzat. Hiszen nem az épületektől, közterektől lesz önálló és szabad egy közösség, hanem az itt élőktől. Kérem Önöket támogassák az erős önkormányzatért közös harcunkat, támogassák azokat, akik önkormányzati fenntartású kórházat, iskolákat, helyi közigazgatást akarnak, mert csak akkor lesz beleszólásuk családjuk egészségügyi ellátásába, gyermekeik, unokáik oktatásába, továbbá a hivatalok ügyintézésének színvonalába.

2019/2020. éves képviselői beszámoló

Hogy volt? 131 javaslat és ami mögötte van. Egy év képviselői munka.

Bénultság. Hol vannak a napi kaposvári járványadatok?

Hány Covid fertőzött van ma Kaposváron? 2020.10.01. 93 fő. Azóta? Eltelt egy hét, naponta az országos és megyei adatoknak megfelelően a kaposváriak is megérdemlik, hogy ne egymástól értesüljenek, melyik munkahelyen, iskolában, hány fertőzött van, hányan vannak kórházban, hányan vesztették el a megélhetésüket, hol kapnak segítséget? Hiteles adatok, hiteles tájékoztatás nélkül a védekezést veszélyeztetik.

Döntésképesség vagy hezitálás

A vezetés tanulhatósága a képességek területén korlátozott. Fejleszteni lehet, de a vezetési képesség valakinek van, valakinek nincs. Az intézményi fertőzésekről szóló hírek hezitálásról tanúskodnak, ami nem fordulhatott volna elő, ha az iskolák önkormányzati fenntartásúak.

Hány Covid fertőzött van ma Kaposváron? 2020.10.01. 93 fő. Azóta?

2020.06.25-én a Közgyűlésen kértem a kaposvári járvány és munkahelyekre vonatkozó adatok napi közlését.

Mitől lesz Színház park a színház melletti park?

A kaposvári színházi hírességek sétánya a Színház park elnevezés kapcsán fogalmazódott meg bennem. Magyarországon a Nagymező utcában, található a halhatatlanok társulata tagjainak lábnyomai, amely a Hollywoodi hírességek sétánya mintájára született. Nincs még egy olyan vidéki színház, ahol ennyi meghatározó művész alkotott. Kérem, akik úgy érzik, hogy szeretnék a kaposvári hírességek sétányának létrehozását támogassák a javaslatot.

Cenzné, meg az ura

Szégyen, ami a Közgyűlés szeptemberi ülése után történt a felvétel közzétételével. Mrs. Lipton, aki Lord Meldrum cselédje, kiváló meggyes lepénye mellett híres mondásáról is: - Ne szólj szám, nem fáj fejem. - Mindig ezt mondom.

2020.szeptember 24-i NAPIREND UTÁNI FELSZÓLALÁS - HOGYAN SZÜLETNEK A DÖNTÉSEK

A parlamenti kultúrákban ismert a kötelező szavazás intézménye, azonban ez korlátozott, elsősorban kiemelt döntéseknél követelik meg a frakció tagoktól, így a költségvetés elfogadásakor és személyi kérdések esetén.

2020. SZEPTEMBER 24-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

A járvány második hullámában a tesztelési keret javaslatok nem kaptak többséget. 5 képviselő egységesen kérte a név szerinti szavazást, és valamennyien támogatták is a javaslatot. Az önkéntes véradók véradás napján való ingyenes parkolási javaslata, továbbá a képviselők és vezetők ingyenes parkolásának eltörlése, a bizottságok tárgyalása és szavazása ellenére sem került a Közgyűlésen szavazásra.

Furcsa levél előre beszolgáltatott képviselői indítványokról

30 éves az önkormányzati rendszer, de van még bőven feladat a demokrácia és a törvényesség területén. A képviselők és vezetők ingyenes parkolásának megszüntetési javaslatát másodszor terjesztettem elő. A megdöbbentő reakcióra írt kérdéseimre a választ megtagadták. Csak demokratáknak ajánlom elolvasni!

Járványhelyzet: alapellátás - kórház

Helyi járványadatok nélkül nincs hatékony védekezés és állampolgári önkéntes jogkövetés. Hiteles szakember részéről fontos a napi tájékoztatás a fertőzöttek, kórházi betegek, gyógyultak, elhunytak és hatósági házi karanténban lévőkről.

Járványhelyzet: edzőtermek, rendezvények

A tavaszi határozottság nyomát sem látni a járványkezelésre adott válaszban. Az állami döntésre várnak. A helyi fertőzöttek számát nem közlik naponta. A Közgyűlésen kaposvári 49 fertőzöttről és 7 kórházban kezeltről beszélt a válaszadó. Ha indokoltnak látja saját közösségi oldalán beszámol róla, amit a helyi sajtó átvehet. Ez elég rosszul hangzik. A járványhelyzetről egy helyi szakembernek kellene napi tájékoztatást adni. Hiteles tájékoztatással lehet elérni, hogy az itt élők megfelelően védjék idős és beteg hozzátartozóik életét.

Piaci liftek

Szeretem a piac hangulatát, régi ismerős arcok. Főzési tanácsok, viccelődés, jó hangulat. Igazi fórum hetente. Ezért közvetítettem a kérésüket a liftek javítása érdekében.

Bálványfa

Hartner Rudi nagyon hiányzott a Közgyűlésről, agrár kérdésekre nincs szakmai válasz. Hatalmas bálványfa magasodik a Nagy Imre szobornál. A környékén is kezd terjedni. Kiszorítja az őshonos fajokat, egyre terjeszkedik. Akik összekeverik az ecetfával és kivágják, segítik terjeszkedését. A válaszadó elárulta ezt teszi Ő is a kertjében.

Felszámolva Toponáron egy illegális hulladéklerakó

Áprilisban bejelentette egy polgár az illegális hulladéklerakót Toponáron. Türelmesen várt, majd megkeresett. Júniusi Közgyűlésen kérdést tettem fel, érdemi választ nem kaptam, ezért szeptemberben interpelláltam. Másnap a szemetet elvitték.

2019. november 28-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

Az első módosító indítványom, amelyet támogatott a Közgyűlés.

2019. november 28-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

Az első módosító indítványom, amelyet támogatott a Közgyűlés.

2019. október 31-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

A Közgyűlési korábbi jegyzeteimet is feltöltöm. A világjárvány előtt, ezeket csak magamnak készítettem. A karantén alatt írásban küldtem be javaslataimat, így teljessé tettem az eddigi munkám publikálását.

Napirend utáni felszólalás 2020.06.25. a járvány tanulságairól

Az első hullámban sokan segítettek hivatásuk, munkájuk révén vagy segítőként. A jogalkotó a munkaügyi szabályozásban mindenki számára egységesen járványügyi veszélyességi pótlékot meghatározzon meg. Az egészségügyben dolgozók fertőzésveszélynek kitett munkakörein túl, a busz sofőröktől, vasúti dolgozóktól, a kereskedelmi eladókig, az intézményekben, hivatalban dolgozókig, az operatőrig számos munkakörben indokolt e pótlék biztosítása.

Aszalói úton illegális hulladéklerakó

Ha fontos lenne a környezet védelme a központi pályázatokon, a már elszállított szemétről szóló igazolások (számla, fotó, legális hulladéklerakodó súlymérése) elegendő lenne. Hogy mit eredményezne egy normális rendszer ? Az önkormányzat azonnal felszámolná az illegális lerakókat (17 van belőle a hatóság szerint) és kevesebb pénzt költene a kormány, mert nem növekedne a szemétkupac szemétdombbá, majd szemétheggyé.

2020. JÚNIUS 25-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

Négy elfogadott és egy elutasított javaslat. Öt a jövőre nézve megfogalmazott javaslat a járvány elleni védekezés helyi egészségügyi és munkaerő-piaci adatainak közzététele érdekében, valamint a táv-döntéshozatal és valamennyi járványidején veszélyességi pótlék megállapításának kezdeményezése a jogalkotónál.

2020. JÚNIUS 11-I KÖZGYŰLÉS ELŐTERJESZTÉSEINEK VÉLEMÉNYEZÉSE

A 2020. június 11-i közgyűlés ülésére a veszélyhelyzet alatt nem kerülhetett sor. Június 10-én a képviselők levelet kaptak, hogy a folyamatosan közzétett napirendi pontokat június 15-én délig véleményezzék.

A levél jelezte, hogy ez nem elektronikus szavazás, hanem csupán a döntéshozatalhoz szükséges véleménygyűjtés. Ennek megfelelően küldtem el javaslataimat, amelyek a csatolt dokumentumban olvashatók.

A véleményezésre közzé nem tett előterjesztéseket az előterjesztő a Közgyűlés tagjainak véleménye nélkül önállóan fogadta el.

Osi (Feri bátyámnak)

Drága öreg mentorom, hát elmentél. Régóta készültél a nagy útra, de mi egyre csak marasztaltunk. Október 2-a a születésnapod, a meglepetések napja volt, hol egy bicikli alakú torta, hol egy váratlan telefon a tárgyalótermemből. A 90. szerenáddal ünnepelve, a család, a barátok, tanítványok, kollégák és a szeretetet újságírói segítségével a város részvételével. Szükségünk van Rád jobban, mint valaha.

2020. április 30-i közgyűlés előterjesztéseinek véleményezése

A 2020. április 30-i közgyűlés ülésére a veszélyhelyzet alatt nem kerülhetett sor. Április 30-án a képviselők levelet kaptak, hogy a közzétett napirendi pontokat véleményezzék.

11-es buszjárat menetrend változtatás, kérdésére adott válasz

A Kaposvári Közlekedési Zrt. a lakossági igényt elfogadva, 2020. március 2. napjától hétköznapokon (az őszi/téli/tavaszi menetrendben) plusz két 11-es járatot fog közlekedtetni a kaposfüredi vasútállomás megállóhoz 8:50 és 17:10 órai, hétvégén pedig 17:40 órai indulással.

67-es út válasz a NIF Zrt.-től

A NIF Zrt. válasza szerint a 67-es úton történt balesetek rendőrségi ügyek, amelyhez a cég megadott minden információt.  

Költségvetés / jogegyenlőség vagy sem

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 48. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület név szerint szavaz az önkormányzati képviselők egynegyedének indítványára.

Költségvetés/ 3 millióért újabb parkolóóra ?

A Teleki tömbbelsőben létesített új parkolóhoz közel két parkolóóra is van 42, illetve 62 lépésre, így további beszerzése felesleges pazarlás. A 3.175 e Ft-ot az egészségvédelem érdekében a szálló por mérésére és közzétételére javaslom fordítani.

Költségvetés / speciális étrendre szorulók

A munkavállalók, akik speciális étrendre (pl. glutén mentes élelmiszerek) kényszerülnek betegségük miatt szja jóváírásként évi több mint 80.000 Ft adókedvezményre jogosultak, amit nyugdíjba vonulásukkor elvesztenek. Pedig ilyenkor nehezebb a megélhetésük, és a kor előrehaladtával a nyugdíj értékvesztése miatt egyre nagyobb gondot jelent.

Költségvetés / polgármesteri megbízottak közel 13 millióért

Polgármesteri megbízottak alkalmazása indokolatlan, 12.918.000 Ft céltartalékban részükre tervezett összeget, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak béremelésére javaslom fordítani, az ő feladatuk jogszabályok által meghatározott, szigorú képesítési követelményeknek és összeférhetetlenségi szabályoknak kell megfelelniük.

Költségvetés / jogszabály-szerkesztési hiba

Jogszabály-szerkesztési hiba miatt a 27.§-nál az (1) bekezdés jelölés törlése indokolt, mivel nincs több bekezdése a §-nak. Nem arról van szó, hogy eltér a véleményünk, hanem a tényeket sem veszik figyelembe. Ez a demokratikus politizálás teljes hiánya. Frissítés: net.jogtár.hu oldalon már jól töltötték fel (Leszavazva,de elfogadva)

Költségvetés / banki hozzájárulás

A kodifikáció a jog művészete, ha hozzáértők végzik. Az egységes, indokolatlan kivételek nélküli szabályok alkotása a polgári demokrácia lényege. A személyre, tetszőlegesen kiválasztott csoportra szabott kivételeket, nevezzük nevén, kiváltságokat nem tartalmaz. A tanácsnokok és külső bizottsági tagok tiszteletdíjának 30% illetve 20% mértékű emelése, és négy ellenzéki képviselő tiszteletdíjának 2014-es szinten befagyasztása tavaly októberben, a képviselői jogegyenlőség kicsinyes megsértése.

Meg nem adott 11-es (válasz)

A Közgyűlés az interpellációt nem vette napirendre, azzal, hogy azt, mint javaslatot a Zrt. vezérigazgatójának véleményezés céljából, válaszadási kötelezettséggel megküldte. Turnai Károly, a Kaposvári Közlekedési Zrt., vezérigazgatójának válasza nem érkezett meg több mint két hónap után.

Napirend utáni 2020.01.30./ vissza a demokráciához

Februárban tiltakozásként a költségvetés kései beterjesztése, a bizottsági színjátékra, a vita teljes ellehetetlenségének érzésére, a név szerinti szavazás elutasítására, nem veszek részt a képviselői munkában. Vannak fiatal képviselők a testületbe, nem mindegy, milyen közegben tanulják meg a politikusi magatartást, az idősek mintáját fogják követni. Ne legyen nektek az minta, amit most elszenvedtetek.

Költségvetés / illetményalap javaslat

A Városháza kiváló munkatársainak megőrzése érdekében fontos a bérek vásárlóerejének megőrzése és az elvándorlás megakadályozása. Az illetményalap-emelés forrása a tartalék mellett, a polgármesteri megbízottak alkalmazásának megszüntetése, ami 12.918.000 Ft megtakarítást jelent.

Karácsony a változás

A napforduló állandósága mellett, a születés ünnepétől az anyagi javak megszerzése felé fordulás hanyatlása kezdődik. A fiatalok, akik a gyermekek leghitelesebb példaképei, változást akarnak. Nem kell a drága ajándék, a szülők feszültsége árán. Nem kell a tömeg, a rohanás, a bevásárlás, az értelmetlenül sok étel, az áramot feleslegesen zabáló giccses fényfüzérek és a szemété váló közhelyes képeslapok.

Pazarlóóra 3.175.000 Ft-ért a Teleki tömbben

Hétvégén Tóth Mihályék virágboltjába mentem, ha már a Teleki utcában voltam megnéztem, hol van a legközelebbi parkolójegy-kiadó automata. A Teleki parkolóház területén 2 db parkolójegy-kiadó automata is van – egymástól 25 méterre -, a legközelebbi 68 lépésre az új parkolótól, azonban a Teleki utcában az új parkolótól 38 lépésre ismét van egy. A Közgyűlési többség döntését 2020. január 31. napjáig kell végrehajtani a határozati javaslat alapján, azonban addig lesz még Közgyűlési ülés, így a téves információ alapján hozott döntést a képviselők visszavonhatják. Kérem tegyék meg a józan ész nevében.

Füredi 11-es

Most nem a Füredi Focicsapat, hanem a buszjárat, amiről írok. Walter István, Állomás utcai lakos keresett meg, azzal hogy Kurucz Jánossal, a Szőlősgazdák elnökével már írtak a Tömegközlekedési Vállalatnak, de elutasították, azt a kérést, hogy a nyári menetrendhez hasonlóan a buszjáratok, Kaposfüred mindkét végállomását, a Kaposfüredi út végét és a vasútállomást is érintsék az őszi menetrendben is. A 20 perces menetidő pár perccel lenne hosszabb, de nem kellene gyalogolni, hol az egyik végállomás, hol a másik felé lakóknak a templomtól. 

Mit jelent a temetési kedvezmény a kaposváriaknak?

Kicsit morbid fogalom a kaposváriak temetési kedvezménye. Ha az elhunyt elhalálozásakor kaposvári állandó lakhellyel rendelkezett az önkormányzati rendeletben meghatározott nettó díjakból kedvezmény illeti meg az eltemettetőt.

Miért van illetménykiegészítés?

Egyszer volt, pár évig nem volt, majd lett a Városházán illetménykiegészítés. A Kormány, hogy csökkentse a költségeit, kitalált egy életpályamodellt, amelyben létrehozta az illetménykiegészítést. Mindenki örült, azonban az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők már nem a törvény alapján kapták meg ezt az összeget, hanem a képviselő-testületek döntötték el, hogy bevezetik vagy sem. Ráadásul ezt évente kell megtegyék. Pár évig, így kevesebb volt a Városházán a fizetés, mint a többi állami közigazgatási szerveknél, és a szakemberek kezdtek állást keresni a Városházán kívül.

Végre itt van Karácsony

Volt egyszer egy szociális foglalkoztató, ahol értelmi sérült felnőttek egy hosszú munkapad két oldalán ülve, fonalat kis orsókon gombolyítottak. Kedves, de néha félelmetes emberek voltak egy kisgyerek szemével. Amikor a nagyszüleim nem voltak itthon, hogy vigyázzanak rám, mint a többi gyerek édesanyámmal mentem dolgozni. Az ő irodájából nyílt ez a kis műhely.  Bámulatos módon érezte meg minden rezdülésüket, hangulatváltozásaikat. Hol dicsérni, hol vigasztalni, hol határozottan beszélni kellett velük. Felnőtt gyerekek voltak. Nem volt még önálló intézmény, egyedül foglalkozott velük.

Republic vagy Mozart szól a 67-es úton?

„Veszélyes út, amin jársz, veszélyes út, amin járok Egyszer te is hazatalálsz, egyszer én is hazatalálok…" - énekelte Cipő, a Republic énekese a 67-es út című dalban. Az elmúlt két hónap alatt a köznyelv, a sajtóban megjelent, gyakori súlyos balesetek miatt elkezdte halálútnak nevezni az új utat.